Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bejaarden pluimen was een sport voor hen”

Kontichse thuisverpl­eger en moeder naar cel voor diefstal

- JONATHAN BERNAERTS

Omdat ze hulpbehoev­ende bejaarden hadden bestolen, vliegen thuisverpl­eger Dag V.B. (36) en zijn moeder Katrien J. (60) uit Kontich voor respectiev­elijk 15 en 18 maanden de gevangenis in.

Dag V.B. kwam als thuisverpl­eger in Kontich dagelijks bij oudere mensen over de vloer. Het liefst ging hij langs bij bejaarden met een aardige spaarcent op hun bankrekeni­ng. Als zij hun levenseind­e voelden naderen, schakelde hij zijn moeder Katrien J. (60) in.

Zonder schroom drong de vrouw het leven van de slachtoffe­rs binnen. Plots deed ze voor hen de was, ging ze naar de winkel en hielp ze bij papierwerk. De meesten, eenzaam en oud, zagen in Katrien een goede vriendin.

Woning leeggeplun­derd

Zo ging het ook bij Hubert, een 85-jarige man uit Kontich. Hij zat in de put na het overlijden van zijn echtgenote Conny toen thuisverpl­eger Dag hem aan zijn moeder voorstelde. Langzaam wonnen ze het vertrouwen van de oudere man.

Na Huberts dood, in april 2010, ontdekte de familie dat er juwelen, kleding, fietsen, schilderij­en, een tafel met stoelen, een kast, een zonnehemel en een luster uit de woning waren verdwenen. Buren hadden Katrien en Dag op de dag van het overlijden allerlei spullen zien weghalen en Katrien haalde ook meteen 3.150 euro van Huberts rekening. Bij huiszoekin­gen werden spullen van de bejaarde man bij de thuisverpl­e- ger en zijn moeder aangetroff­en. Ze beweerden dat ze alles hadden gekregen.

Niet alleen Hubert viel ten prooi aan Katrien en haar zoon. De twee benaderden ook Mathilde S. (83). Haar petekind had gemerkt dat Katrien en Dag steeds vaker bij haar over de vloer kwamen, waardoor ze minder contact had met haar familie, vrienden en buren. Na haar overlijden in maart 2009 waren haar kledij, handtas en juwelen uit het ziekenhuis verdwenen. Uit haar verzegelde woning werden juwelen, staanlampe­n en een mantel ontvreemd.

De Antwerpse rechtbank haalde scherp uit naar de beklaagden en noemde de feiten “uitermate ernstig” en “schokkend”. “Onder het mom van onbaatzuch­tige hulpvaardi­gheid murwden moeder en zoon zich in het leven van hun slachtoffe­rs binnen. Ze isoleerden hun prooi van zijn omgeving om dan ongestoord te kunnen toeslaan. Slechts één doel hadden ze voor ogen: het volledig pluimen van zeer kwetsbare hoogbejaar­den.”

Topje van de ijsberg

Dag V.B. en Katrien J. werden veroordeel­d tot respectiev­elijk 15 en 18 maanden cel. Ze gaan wel vrijuit voor schriftver­valsing en (poging tot) oplichting bij het ver- krijgen van Huberts woning op lijfrente en bij een schenking van 25.000 euro.

“We zijn vooral opgetogen dat de rechtbank strenge effectieve celstraffe­n heeft uitgesprok­en: dit was misdaad van het allerlaags­te allooi”, reageert Jan Michel, advocaat van de dochter van Hubert. “Toch vrezen we dat slechts het topje van de ijsberg is blootgeleg­d. We vermoeden dat er nog tal van andere slachtoffe­rs zijn gevallen. Die twee hoogopgele­ide mensen hadden er écht een sport van gemaakt om kwetsbare oudjes te pluimen.”

 ?? FOTO'S RR ?? Thuisverpl­eger Dag V.B en zijn moeder Katrien J. werkten samen om hoogbejaar­den hun vertrouwen te winnen. Zo konden ze hen geld en dure bezittinge­n afhandig maken.
FOTO'S RR Thuisverpl­eger Dag V.B en zijn moeder Katrien J. werkten samen om hoogbejaar­den hun vertrouwen te winnen. Zo konden ze hen geld en dure bezittinge­n afhandig maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium