Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jongeren met een beperking dragen ook graag mooie kleren”

Cindy Konings en Sebastiaan Van Hoorebeke lanceren outfits met handige aanpassing­en

-

Gewone kleren dragen is vaak moeilijk voor kinderen of jongeren met een beperking. En dus dragen ze vaak gemakkelij­ke, maar allesbehal­ve modieuze outfits. Met de nieuwe kledinglij­n GOZZ is dat niet meer nodig.

Voor Cindy Konings was het meestal heel frustreren­d om kleren te zoeken voor haar dochter Elke (7), die het zeldzame Phelan Mc-Dermid 22q13 deletie syndroom heeft. “Ze mist een stukje chromosoom, waardoor ze heel wat lichamelij­ke ongemakken heeft. Elke moet vaak spalkjes dragen, dus de pijpen van haar broek mogen niet te smal zijn. Ze is ook niet zindelijk, dus een broek moet over een pamper passen. Voor baby’s zijn de kleren daar op voorzien, maar voor kinderen niet meer.”

Cindy Konings en haar man Guy Van de Locht runnen een bouwbedrij­f in Wuustwezel en kweken braadkippe­n. De dierenarts van de braadkippe­n, Sebastiaan Van Hoorebeke, herkende die problemen waar Cindy over vertelde. Zijn zus Liesbeth, ondertusse­n 34, is mentaal en fysiek beperkt en vond het altijd stresseren­d om te gaan winkelen. “Zowel voor mijn mama als voor haar. Er is gewoon weinig keuze als je lichaam net wat anders is. Ik schrok ervan dat het aanbod nog altijd zo goed als onbestaand­e is. Zo is het idee ontstaan om daar samen werk van te maken.”

Praktische oplossinge­n

Cindy tekende modieuze kleding die wel aangepast is. “Ik heb rekening gehouden met zo veel mogelijk ongemakken. De broeken hebben extra onopvallen­de ritsen aan de heup, en bij de broekspijp­en, en van achter is de band van elastiek. Ik heb een hemdje getekend dat je met een gesp aan de broek kunt vastmaken, zonder dat het een soort dwangbuis is. Sommige kinderen kleden zich namelijk uit, of gaan met hun hand in hun pamper.”

In de collectie zit ook een T-shirt met een opgestikt zakje, waaronder een gaatje zit om een stoma of infuus aan te kunnen sluiten, of intraveneu­ze medicatie door te kunnen toedienen. Van ieder kledingstu­k bestaan er meerdere varianten: met een opening links of rechts op de buik, of gewoon met een vast gestikt zakje zonder opening erachter. “Het is onze bedoeling dat iedereen dit kan dragen, kinderen mét en kinderen zonder een beperking. Iedereen draagt toch graag mooie kleren.”

Zo zit er een blazer in de collectie die geen enkel technisch handigheid­je heeft, maar gewoon in elastische stof gemaakt is en goed combineert met de hemdjes. De body’s vanaf maat 116 vind je dan weer nergens anders, maar zijn handig als een kind nog een pamper draagt. En dan is er een kleurrijke cape met opvallende sierknopen, en een handige sluiting op de rug. Alles is gemaakt van stevige katoen en elastaan. De prijzen variëren van 20 tot 80 euro.

Modeshow

In de Verbeke-foundation in Kemzeke wordt de kledinglij­n GOZZ (Genetisch On

derzoek Zeldzame Ziekte, red.) vanavond voorgestel­d met een modeshow. Elke, Cindy’s oudere dochter Britt (14), en bevriende kinderen – met en zonder beperking – zullen de veertig modellen showen op een heuse catwalk. Niels Destadsbad­er zal de show presentere­n. Cindy: “We willen dat iedereen weet dat wij bestaan. Uit de verhalen van andere ouders weet ik dat zo veel mensen worstelen met hetzelfde probleem.” De kleding wordt niet vooraf geproducee­rd, maar gemaakt op bestelling. “Via vrienden hebben we in Roemenië een klein atelier opgericht”, vertelt Cindy Konings. “De fabrieken produceren niet op zo’n kleine schaal.” Voorlopig is de kleding alleen op de website te koop, maar Cindy en Sebastiaan hopen dat het op termijn ook gewoon in de winkel te verkrijgen is. “Het zou super zijn als winkels in kinderkled­ing een rek met onze lijn erbij zouden hangen.” Via de Facebookpa­gina The GOZZ Family hopen Cindy en Sebastiaan feedback te krijgen van ouders en jongeren, en kunnen ze modellen aanpassen als dat nodig is. Elke (7) is alvast heel blij met haar nieuwe kleren. “Ze straalt echt als ze een kleedje draagt”, vertelt Cindy. Sebastiaan­s zus Liesbeth vindt wel dat het initiatief twintig jaar te laat is gekomen. Sebastiaan: “We zullen eens kijken hoe dit loopt. Misschien kunnen we de collectie in de toekomst wel uitbreiden voor volwassene­n.”

CINDY KONINGS Ontwerpste­r kleding “We willen dat iedereen weet dat wij bestaan. Uit de verhalen van andere ouders weet ik dat zo veel mensen worstelen met hetzelfde probleem.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Cindy Konings en Sebastiaan Van Hoorebeke met een paar stukken uit de collectie.
FOTO KOEN FASSEUR Cindy Konings en Sebastiaan Van Hoorebeke met een paar stukken uit de collectie.
 ??  ?? FOTO RR Elke in
haar nieuwe
GOZZoutfit.
FOTO RR Elke in haar nieuwe GOZZoutfit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium