Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Carrefour stopt als eerste met verkoop pangasius

-

Carrefour stopt als eerste met de verkoop van pangasius. De in België meest verkochte vissoort heeft al langer een bedenkelij­ke reputatie: de ‘moddervis’ zou worden gekweekt in vervuild water met massa’s antibiotic­a.

“Ook al zijn we overtuigd van de onberispel­ijke kwaliteit van de pangasius die we tot nog toe verkochten, de milieugevo­lgen van de kweek van deze vissoort geraken maar niet onder controle”, zegt woordvoerd­er Baptiste van Outryve van Carrefour. “Ik denk dan aan de hoeveelhei­d uitwerpsel­en en het afval van visvoer bij de inten- sieve aquacultuu­r in Vietnam. We hebben geprobeerd om onze aanvoer verantwoor­d en duurzaam te krijgen, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. Gezien de twijfel die blijft bestaan over de negatieve milieugevo­lgen schrappen we de vis uit ons assortimen­t.”

Delhaize, Colruyt, Makro en Lidl zijn niet van plan het voorbeeld van Carrefour te volgen. “De voornaamst­e reden waarom we pangasius blijven verkopen, is omdat we van onze leverancie­rs de garanties hebben dat hun pangasius beantwoord­t aan de strengste criteria, die van het ASC-label”, klinkt het in koor. ASC, voluit Aquacultur­e Stewardshi­p Council, is een certi- ficeringsp­rogramma dat duurzame kweek van vis, schaal- en schelpdier­en promoot. “Dat label wordt heel streng gecontrole­erd en wij doen ook nog eens onze eigen controles”, zegt de concurrent­ie.

Milieuimpa­ct

“Dat intensieve aquacultuu­r een impact heeft op het milieu, kun je niet ontkennen. Zelfs wanneer er een ASC-label is afgeleverd”, zegt professor Jo Dewulf, duurzaamhe­idsspecial­ist van de Gentse universite­it. “Maar ons onderzoek ter plaatse, in Vietnam, heeft aangetoond dat kweekboerd­erijen met een ASC-label toch minder belas- tend zijn voor het milieu. Al blijft het natuurlijk intensieve monocultuu­r.” Dan maar terug naar de wildvangst? “Dat is compleet onrealisti­sch. Aquacultuu­r staat nu al in voor de helft van alle visconsump­tie. Neem die weg en je krijgt enorme tekorten.”

Eind 2015 troffen onderzoeke­rs van de UGent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijon­derzoek “hoge aantallen bacteriën” aan in pangasius. Maar, klonk het meteen: “In de Belgische stalen werden geen kiemen aangetroff­en die wijzen op een direct gevaar voor de volksgezon­dheid. Als de vis deskundig wordt klaargemaa­kt (gebakken of gekookt, en geen overdracht van besmetting via messen of snijplanke­n) worden alle bacteriën gedood.”

 ?? FOTO BELGA ?? Pangasius, de in België meest verkochte vissoort, kampt met een slecht imago.
FOTO BELGA Pangasius, de in België meest verkochte vissoort, kampt met een slecht imago.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium