Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Virus breekt uit in rusthuis

18 bewoners getroffen door griep, woonzorgce­ntrum preventief gesloten

- REBECCA VAN REMOORTERE

Woonzorgce­ntrum Groenveld in Wilrijk is voorlopig preventief gesloten. Achttien bewoners zijn er getroffen door een griepvirus. Over welk virus het gaat, is nog niet duidelijk.

Woonzorgce­ntrum Groenveld in de Spoorwegla­an in Wilrijk is preventief gesloten voor bezoekers en familieled­en van de bewoners. Aan de bewoners zelf wordt gevraagd om zo veel mogelijk op hun kamer te blijven. “17 van de 130 bewoners liepen zondag al een virale infectie op en ook maandag is nog iemand ziek geworden. Symptomen zijn onder meer braken, koorts en diarree”, zegt Geert Uytterscha­ut, operatione­el directeur van eigenaar Armonea.

De symptomen van de bewoners vertonen gelijkenis­sen met de symptomen van het norovirus dat momenteel een aantal ziekenhuiz­en in de regio teistert (zie kader). Het norovirus is een besmetteli­jk virus dat hevige buikgriep veroorzaak­t. “We kunnen momenteel nog niet uitsluiten dat het niet over het norovirus gaat in Wilrijk. De stalen van de zieke bewoners worden nu door het labo onderzocht”, aldus Uytterscha­ut.

Cafetaria gesloten

Zoals de standaardp­rocedure voorschrij­ft, worden nu maatrege- len genomen in samenspraa­k met het Vlaams Agentschap voor Gezondheid bij Groenveld. “Uit voorzorg is onze cafetaria gesloten en ook alle animatie-activiteit­en zijn geschrapt. Op die manier willen we het virus zo snel mogelijk op een natuurlijk­e manier inperken. We vragen de bewoners ook om zo veel mogelijk op hun kamer te blijven en laten geen bezoekers binnen zodat het virus geïsoleerd wordt. We letten ook extra op handhygiën­e. De zieke bewoners krijgen aangepaste voeding en veel water toegediend zodat ze snel kunnen uitzieken.”

De maatregele­n blijven geldig tot er 48 uur lang geen nieuwe bewoner meer ziek wordt. “We schatten dat midden deze week alles opnieuw zijn normale gang zal gaan, we volgen de situatie nauwgezet op en zijn waakzaam”, besluit Uytterscha­ut.

GEERT UYTTERSCHA­UT

Armonea

“We kunnen nog niet uitsluiten dat het niet over het norovirus gaat. De stalen van de zieke bewoners worden door het labo onderzocht.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Woonzorgce­ntrum Armonea Groenveld is momenteel preventief gesloten voor bezoekers.
FOTO JAN VAN DER PERRE Woonzorgce­ntrum Armonea Groenveld is momenteel preventief gesloten voor bezoekers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium