Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezond, lokaal en tegen verspillin­g

Twee vlotte veertigers die na een kleine terugblik op hun leven het roer omgooiden. Daar is uithaal en cateringbe­drijfje Zin! in De Merodelei het voortvloei­sel van.

-

Vriendinne­n Chris Minnebach en Sabine Vanhamme kwamen vaak op hetzelfde gesprekson­derwerp uit wanneer ze elkaar zagen: allebei wilden ze iets doen voor zichzelf en hun leven op een andere manier zin geven. “Dan dachten we: waar zijn we nu ei- genlijk toch mee bezig? Het gaat niet echt de goede kant uit met de wereld. We moeten altijd maar lopen en kopen. Uiteindeli­jk zijn we gaan nadenken over wat we daar voor onszelf aan wilden doen”, legt Chris uit.

Daarop begonnen de twee allerlei cursussen te volgen. “Zelf zijn we geen kok van opleiding, maar we hebben ons verdiept in de voedingsle­er, in eten dat je voldoende energie verstrekt. Daarnaast is ook het duurzame aspect iets dat ons bezighoudt.”

Zin! is daar het resultaat van. “We richtten bij Sabine thuis een gezellig huiskamert­je in. Hier kun je onze gerechten komen afhalen. Gezonde belegde boterhamme­n op woensdag, soep op donderdag en maaltijdsa­lades op vrijdag. We maken wat we zelf lekker vinden en gebruiken daarvoor seizoensge­bonden, lokale producten. Brood maken we ofwel zelf, ofwel werken we samen met ambachteli­jke bakkers uit de buurt zoals bakkerij Aldo.”

Ook bedrijfjes en organisati­es uit de buurt kunnen bij Zin! terecht voor grotere bestelling­en. “Waar we de gewone uithaal voorlopig enkel van woensdag tot vrijdag organisere­n, zijn we hierin erg flexibel. Catering gaat dagelijks en is niet gebonden aan de lunchuren.”

Zelf lunchbox meenemen

Maar het gaat Chris en Sabine niet enkel om lokaal en gezond. “We willen het afval tot een minimum beperken. We vragen daarom aan de mensen om zelf met een lunchbox langs te komen. Zelf voorzien we biologisch afbreekbar­e verpakking. Verder willen we voedingsov­erschotten absoluut vermijden. We werken dus het liefst op bestelling zodat we weten hoeveel we moeten klaarmaken. En op is op.”

Met Zin! begonnen Chris en Sabine aan een bescheiden avontuur. “Maar we hopen om uiteindeli­jk een fysieke zaak te beginnen waar we via eten mensen met elkaar kunnen verbinden.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Chris Minnebach en Sabine Vanhamme van Zin!.
FOTO PATRICK DE ROO Chris Minnebach en Sabine Vanhamme van Zin!.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium