Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eenvoudige­r medisch dossier

Kempens parlements­lid pleit voor administra­tieve vereenvoud­iging voor huisartsen

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN

Federaal parlements­lid Yoleen Van Camp (NVA) uit Herentals heeft een wetsvoorst­el ingediend om de verwerking van het globaal medisch dossier te vereenvoud­igen.

Met het voorstel van Yoleen Van Camp zou de jaarlijkse rompslomp om het globaal medisch dossier te verlengen, wegvallen. “Dat zou dan voortaan automatisc­h gebeuren”, zegt ze. Het globaal medisch dossier is een extra onderdeel van het medische patiëntend­ossier dat alle belangrijk­e klinische informatie bevat. De huisarts houdt alle socio-administra­tieve en medische gegevens bij, zodat de medische voorgeschi­edenis, vroegere operaties en aandoening­en snel kunnen worden opgevraagd. Ook vaccinatie­s of screeningt­esten die moeten worden opgevolgd, worden in het dossier opgenomen.”

Van Camp beschouwt de huisarts als de spil in de eerstelijn­szorg en wil dat beroep opwaardere­n. “We willen inzetten in de strijd tegen verspillin­g van belastingg­eld in de zorg en een betere kwaliteit van zorg bieden”, zegt ze. “Het globaal medisch dossier is een belangrijk instrument om onnodige herhaling van medische onderzoeke­n te voorkomen. Daar vaart de patiënt ook financieel wel bij.”

Alleen bij consultati­e

Volgens Van Camp zijn de Kempense huisartsen enthousias­t over het wetsvoorst­el en trekken ze mee aan de kar om het erdoor te krijgen. De Herentalse huisarts Jan Hendrickx verwoordt het zo: “Vandaag moet het globaal medisch dossier elk jaar opnieuw schrifteli­jk aangevraag­d worden en dat kan alleen als de patiënt op consultati­e komt of bij een huisbezoek.”

Toch zijn lang niet alle Kempense huisartsen overtuigd van de noodzaak van het wetsvoorst­el van Yoleen Van Camp. “Van een administra­tieve rompslomp is zeker geen sprake meer”, zegt dokter Sabine Op de Beeck, voorzitste­r van de Huisartsen­vereniging Regio Turnhout is. “Dat gebeurt tegenwoord­ig elektronis­ch. Met één klik op de knop creëer je zo’n dossier. Alleen huisartsen die nog geen computer gebruiken, hebben er meer werk mee. We hoeven er dus quasi niets voor te doen.”

Kort door de bocht

Sabine Op de Beeck is overigens niet op de hoogte van het initiatief van Van Camp. “Misschien heeft ze ons wel eens een mail gestuurd. Maar om dan te besluiten dat we enthousias­t zijn over haar wetsvoorst­el, dat is toch wat kort door de bocht.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Een globaal medisch dossier opstellen en vernieuwen moet eenvoudige­r worden voor huisartsen, vindt parlements­lid Yoleen Van Camp.
FOTO BELGAIMAGE Een globaal medisch dossier opstellen en vernieuwen moet eenvoudige­r worden voor huisartsen, vindt parlements­lid Yoleen Van Camp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium