Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5,66 seconden om brief te posten

Vakbonden van postbodes willen af van “krankzinni­ge timing taken”

- (frp)

Tot op een duizendste seconde ligt vast hoe snel de postbodes elke handeling moeten uitvoeren. Die tijdsdruk kunnen ze niet meer aan. Steeds meer mensen vallen uit wegens overspanne­n of burnout.

Een klein anderhalf jaar geleden hebben de bonden beloofd de nieuwste uitrol van de normencata­logus, een opsomming van elke handeling en hoeveel seconden die mag duren, van het georoutesy­steem van Bpost een kans te geven. Ze zouden zich 24 maanden gedeisd houden om alles in een plooi te laten vallen.

“Het systeem heeft die plooi niet gevonden”, zegt Marc De Mulder van de liberale postvakbon­d VSOA. “Elke dag hoor ik schrijnend­e verhalen van mensen die het niet meer zien zitten. Ze slagen er niet in om in 5,66 seconden een brief uit de tas te halen en te posten. De tijd die ze zo verliezen, moeten ze overwerken, zonder compensati­e. Zo kan het niet verder. De postbodes staan op kraken.”

Donderdag staat een evaluatie van de jongste versie – de tiende al – van de georoute op de agenda van het paritair comité van Bpost. “We hopen dat het de aanzet kan zijn om het wat minder scherp te maken”, zegt Jean-Pierre Nyns van het socialisti­sche ACOD. “Tot nu is het bij elke nieuwe versie een beetje erger geworden. Mensen die in het begin van het systeem 500 brievenbus­sen op hun ronde moesten zien te vullen, zitten nu al aan 800 of zelfs 1.000. De werklast en werkdruk zijn verdubbeld.”

Kwart valt uit

“Het aantal werknemers van Bpost dat thuis zit met burn-out of gewoon overspanne­n is talrijk”, zegt Nyns. Volgens sommige bronnen is meer dan 7% van het postperson­eel voor langere tijd out. Bovendien, zegt Marc De Mulder van VSOA, geeft een op de vier nieuwe krachten er na een paar maanden al de brui aan. “In december van vorig jaar was er een verloop van 25,3%. Dat hoge cijfer geeft aan dat het niet leuk werken is bij Bpost.”

Dat het werk van een postbode zwaar onderschat wordt, bleek nog deze zomer. “Na een week wilden 170 studenten niet meer voortdoen. Te druk, te zwaar, ondoenbaar voor één mens. En die studenten kunnen en mogen niet eens alles doen”, zegt De Mulder.

“Je mag nog zoveel routine hebben, als je een aangeteken­de brief in 26 seconden moet afhandelen, kun je alleen maar hopen dat diegene voor wie die zending bestemd is niet al te slecht ter been is.”

Bpost zegt dat het georoutesy­steem, en dan vooral de normencata­logus waar de vakbonden over klagen, is vastgelegd na intens sociaal overleg. “Het systeem is wetenschap­pelijk ontwikkeld door de universite­it van Bergen”, zegt woordvoers­ter Barbara Van Speybrouck. “We evalueren ook constant de richttijde­n. Het is een theoretisc­h model dat aan de praktijk wordt aangepast. De gemiddelde­n zijn geen wet, maar geven een richting aan.”

 ??  ?? Een postbode krijgt 15 seconden om een fiets aan de kant te zetten om post in een bus te steken.
Een postbode krijgt 15 seconden om een fiets aan de kant te zetten om post in een bus te steken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium