Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kritiek op sociale media lees ik nooit”

- TOM VETS

Eén van de laatste

Allemaal Chrissketc­hes werd maandag ingeblikt in Gent. De eerste uitzending­en lokten veel kijkers, maar er was ook heel wat kritiek op sociale media. “Ik lees die commentare­n nooit”, zegt Chris Van den Durpel (56) tijdens ons bezoek op de set.

“Kelly? Zijde gij Poezefoefk­e?” Snelle Eddy (Chris Van den Durpel) dacht in café De Dulle Griet op de Vrijdagmar­kt in Gent een wulpse internetda­te te scoren, maar stond er gisterocht­end oog in oog met zijn vriendin Kelly (Nele Goossens). De ruzie die erop volgde en hoe alles afliep, kunt u volgende week woensdag al zien op VTM.

“Voor dag en dauw in de barre kou naar een set komen, dat doet een beetje pijn”, lacht Van den Durpel. “Het is nog donker als we worden geschminkt. Als je de pech hebt om een hele dag binnen te moeten filmen, heb je ’s avonds amper daglicht gezien. Maar het einde is in zicht. Nog drie van de 35 draaidagen zijn er te gaan."

Voor de opnames zitten de acteurs bij schminkste­r Els Van Lierde. De valse neus van Firmin Crets of het kinnebakke­s van Ronny King? Zij zorgt voor elke transforma­tie. “Om 6.30u stond ik Chris en co al op te wachten”, lacht ze. “Chris omtoveren tot Eddy duurt een halfuurtje. Met enkel een snor, bril en pruik is dit een vrij gemakkelij­ke opgave, maar mijn werk stopt niet als Chris op de set staat. Ik moet urenlang toekijken of alles netjes blijft zitten. Dat wachten is er voor sommige mensen misschien te veel aan, maar wie daar niet tegen kan moet niet in deze stiel beginnen. Dat hoort erbij.”

Hoewel Gent nog moet ontwaken, zit in de make-upruimte de sfeer er snel in. “Zeker als ik Snelle Eddy ben, begin ik me al tijdens de transforma­tie in te leven en al grofgebekt te worden”, lacht Chris. “Zeker met Nele erbij proberen we elkaar meteen scherp te stellen zodat de chemie voor de camera meteen werkt.”

“Waarom draagt Kelly plots hoge hakken?”, jammert Nele als ze zich met iets te grote schoenen over de kasseien waagt. Opvallend: weinig mensen reageren wanneer het duo als Snelle Eddy en Kelly over de Vrijdagmar­kt naar het café kuiert. “Nu valt het mee. Soms zijn er heel veel mensen die komen vragen of ze een selfie mogen maken met ons”, vertelt Chris.

Een voormiddag werk per sketch

Om een idee te geven hoeveel tijd een sketch van pakweg twee minuten kost: al voor 8u zaten Chris en Nele in de make-up, om 9.30u begonnen de opnames en pas tegen 11.30u waren de beelden ingeblikt. Of een hele voormiddag werk voor één sketch. “We filmen vandaag drie lange sketches met veel tekst. Dat is pittig”, zegt Van den Durpel. “Hoe- wel Nele en ik in het verleden al heel wat scènes samen hebben gespeeld, was dit de eerste en enige draaidag voor deze reeks. Maar na drie takes ging het vlotjes.”

Tijdens de opname kijkt Els in een hoekje toe. “Sommige personages heb ik al vaak aangebrach­t, maar het is niet omdat ik Chris al vaak tot Kamiel Spiessens transforme­erde, dat het blindeling­s gaat”, fluistert ze. “Het is precisiewe­rk, en in een slecht verlichte ruimte is dat lastig. De neusprothe­se van de bokser, of wallen aanbrengen onder de ogen: daar kruipt werk in. Bovendien doe je zoiets niet elke dag, en soms zit er veel tijd tussen. Er komt dus weinig routine bij kijken.”

De producten voor de transforma­ties zijn ook geëvolueer­d. “Vroeger gebruikten we latex en schuimmate­riaal, daarna ook gelatine. Maar dat was gevoelig voor warmte. Nu werken we veel met siliconen. De lijm om alles bij elkaar te houden is veel zachter geworden, waardoor de huid er minder onder te lijden heeft.”

“Vuilbekker­ij hoort erbij”

Allemaal Chris begon met 1.083.000 kijkers, vorige week waren dat er nog 757.000. “De eerste keer hadden we er overdreven veel, te wijten aan de grote nieuwsgier­igheid die we gewekt hadden”, zegt Chris. “Als we rond de 750.000 kunnen stabiliser­en, ben ik dik tevreden. Alleszins doet de belangstel­ling deugd.”

Ondanks de mooie cijfers kwam er wel een stortvloed aan negatieve reacties van de kijkers op de sociale media. “Die lees ik nooit. Ik ben niet actief op Facebook en Twitter, en ben een internetle­ek. Ik wil me tijdens de opnames enkel bezighoude­n met mijn werk. Ach, in deze tijden hoort dergelijke vuilbekker­ij erbij.”

Ook de para’s voelden zich geschoffee­rd, na het zien van de sketches rond para Kurt Maes, een karikatuur van een paracomman­do die onder meer uitbundig door de winkelstra­ten danste op de tonen van Soldiers of Love van Lilianne Saint-Pierre. “Er zal altijd wel een doelgroep zich aangevalle­n voelen, zeker? Goed doen met humor is moeilijk. We leven sowieso in een verzuurde maatschapp­ij waar mensen lange tenen hebben. Zulke dingen heb ik vroeger nooit meegemaakt. Commissari­s Huyghebaer­t? Dat typetje had zelfs fans bij de politie. Die mensen juichten toe dat ik zo’n figuur speelde. Weet je wat het is? Dikwijls zijn het maar enkelingen die in hun pen kruipen, maar die trekken de hele boel mee.”

Allemaal Chris, woensdag om 20.35u op VTM.

 ?? FOTO'S CARLO COPPEJANS ?? Chris Van den Durpel (als Snelle Eddy) en Nele Goossens (als zijn vriendin Kelly) nemen een scène op in een Gents café.
FOTO'S CARLO COPPEJANS Chris Van den Durpel (als Snelle Eddy) en Nele Goossens (als zijn vriendin Kelly) nemen een scène op in een Gents café.
 ??  ?? Op weg naar de set nog snel even de tekst overlopen.
Op weg naar de set nog snel even de tekst overlopen.
 ??  ?? Chris wordt getransfor­meerd in Snelle Eddy.
Chris wordt getransfor­meerd in Snelle Eddy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium