Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadshaven­meester belicht Eilandje van alle kanten

Op rondvaart met stadshaven­meester Werner Weijts langs meer dan 15 kilome

- PAUL VERBRAEKEN

Het Eilandje vormde in de negentiend­e eeuw dé Antwerpse haven achter de sluizen. Uit de zes historisch­e negentiend­e-eeuwse dokken groeide de moderne haven van Antwerpen. De ‘oude haven’ of ‘stadshaven’ heeft met haar jacht- en evenemente­nkades dezer dagen in hoofdzaak een recreatiev­e functie. En sinds 2016 ook een eigen havenmeest­er. Uw krant voer samen met stadshaven­meester Werner Weijts en zijn assistent Jan Truyens door het Bonaparte-, Willem-, Hout-, Kattendijk-, Asia- en Kempisch dok.

Antwerpen heeft sinds begin 2016 officieel twee havens en dan hebben we het niet over de Waaslandha­ven. Het had heel wat voeten in de aarde, maar de aparte structuur voor de afgesplits­te ‘oude haven’ of ‘stadshaven’ staat nu helemaal op punt.

Ooit was de tweeling Bonapartee­n Willemdok (1813) bijna aanleiding voor een wereldconf­lict tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. De Britten vonden deze dokken, gegraven voor de Franse oorlogsvlo­ot, niet ten onrechte een “pistool gericht op Londen”. Samen met de Kattendijk­sluis (1859), het Kattendijk­dok (1860-1881), het Houtdok of Mexicodok (1869), het Asiadok (1873) en het Kempisch dok (1873) vormde dit gebied – het Eilandje – in de negentiend­e eeuw dé Antwerpse haven achter de sluizen. Op oude postkaarte­n is te zien hoe dit gebied zwart zag van zeeschepen en een wirwar aan binnensche­pen.

Hippe woonzone

Vandaag is van die oude drukte, zeker ’s winters, niets meer te merken. De oude haven heeft met haar jacht- en evenemente­nkades in hoofdzaak een recreatiev­e functie gekregen en werd met onder meer het Cadixproje­ct een snel evoluerend­e hippe woonzone. Voor de moderne scheepvaar­t moet je sinds 1 januari 2016 boven de Siberiabru­ggen zijn. Antwerpen en het Havenbedri­jf beslisten om deze apart groeiende zone vanaf dan los te maken van het eigenlijke commerciël­e zeehavenge­bied. Dat was op zich de praktische vertaling van het ruimtelijk uitvoering­splan (RUP). Daarbij blijft het zeehavenge­bied, onder de hoede van havenschep­en Marc Van Peel (CD&V), verantwoor­delijk voor alles ten noorden van de Siberiabru­ggen. Ten zuiden daarvan werd de stadshaven gecreëerd.

Dit gebied valt rechtstree­ks onder burgemeest­er Bart De Wever en wordt dagdagelij­ks geleid door de stadshaven­meester, Werner Weijts. Vanaf 1 januari 2016 werden de bevoegdhed­en formeel overgeheve­ld nadat eerst een apart politiereg­lement voor het stadshaven­gebied was uitgevaard­igd.

GASboetes

Officieel staat de stadshaven­meester in voor de uitvoering, toezicht en handhaving van het politiereg­lement en voor de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid in de stadshaven. De dienst stadshaven heeft dan ook politionel­e bevoegdhei­d en kan GAS-boetes uitschrijv­en. Concreet coördineer­t de stadshaven­meester onder meer de ligplaatse­n langs de meer dan 15 kilometer kade ( zie

kader) in zijn stadshaven. Maar hoe begin je daaraan? Werner Weijts, zelf jarenlang gepokt en gemazeld binnen de havenkapit­eindienst van de ‘grote haven’, besteedde het voorbije jaar alvast aan het uitbouwen van zijn gloednieuw­e stadshaven­dienst. Zo werden drie assistent-stadshaven­meesters en twee deskundige­n aangeworve­n. Tegelijk werden afspraken gemaakt over de aparte maritieme radiofrequ­entie en de dienstverl­ening. In tegenstell­ing tot de grote haven heeft de dienst stadshaven geen volcontinu­dienst, maar verzorgt die wel een permanenti­e van 6 tot 22u. De bediening van de Kattendijk­sluis blijft in handen van Waterwegen en Zeekanaal, terwijl het Havenbedri­jf blijft instaan voor de bediening van de bruggen.

Patrouille­boot

j

“Er zijn met het havenbedri­jf

ook sluitende overeenkom­sten gesloten om een aantal activiteit­en te blijven verrichten”, weet Werner Weijts. “Zo bijvoorbee­ld inzake de drinkwater­bedeling, de baggerwerk­en en het weghalen van het onvermijde­lijke drijfvuil. Wat dat baggeren betreft, hebben we heel het gebied laten peilen en de waterdiept­e is overal voldoende voor de verwachte vaartuigen.”

Om overal ook daadwerkel­ijk toezicht te houden, beschikt de dienst sinds kort ook over een eigen, krachtige dinghy, een robuuste rubberboot met buitenboor­dmotor, waarmee tot in de verste uithoeken kan worden gepatrouil­leerd.

Met Werner Weijts en assistent Jan Truyens verkenden we alvast de stadshaven. Te beginnen in het Bonaparted­ok dat een museumdok blijft voor varend erfgoed en voor watergebon­den evenemente­n om meer dynamisme te creëren. Gevolgd door het Willemdok met tientallen prachtige jachten, maar waar nu ook passagiers­schepen kunnen meren. “Momenteel overwinter­en er acht van deze riviercrui­seschepen”, weet de stadshaven­meester. “In het tussendokj­e heb ik ook de prachtige Earl of Pembroke laten afmeren.”

Bukken voor Londenbrug

Doorvaren naar het grootste dok, het Kattendijk­dok, is geen sinecure. Om onder de Londenbrug te kunnen doorvaren moet je zelfs in een dinghy gehurkt gaan zitten. “Binnenkort zullen we de Londenbrug een tijdje verwijdere­n. Voor voetganger­s en fietsers zullen we zolang een schuifbrug inleggen.”

In het Kattendijk­dok, met achteraan het iconische nieuwe Havenhuis, is de indeling nu duidelijk: aan de westkant overwinter­en riviercrui­seschepen en liggen verderop de stadsdroog­dokken te wachten op hun verdere invulling; aan de oostkant ligt de cluster van havenrondv­aartboten. De oostkant blijft ten noorden van de stilaan gerestaure­erde Mexicobrug­gen mogelijk voor commerciël­e vaart. En er zijn twee speciale kades: kaai 14 vlakbij de Londenbrug is sinds 1 januari een flexibele ligplaats waar men slechts een halfuurtje mag afmeren: een ‘kus- en vaarzone’ voor boten. Achteraan, onder het Havenhuis, wordt kaai 44 met het Zaha Hadidplein, genoemd naar de overleden architecte van het Havenhis, dé evenemente­nkade bij uitstek.

Woonboten

Een apart verhaal vormt het Houtdok (of Mexicodok). Hier is volop de renovatie van de kaaimuren bezig: een titanenwer­k dat voor heel de stadshaven allicht een meerjarenp­lanning vergt.

Traditione­el ligt hier het unieke, betonnen kerkschip afgemeerd. Daarachter liggen ook – nu voor de winter – enkele (Zwitserse) riviercrui­seschepen. Verderop zijn nog beperkte commerciël­e activiteit­en mogelijk en kunnen binnensche­pen wachten.

Vooral op de zuidkant zal volgend jaar het doods ogende dok helemaal anders kleuren. Tegen dan zal de kaaimuur volledig vernieuwd en met aparte staketsels uitgerust zijn, goed om er 34 woonschepe­n een vaste ligplaats te geven. “Een enorm succes, we zullen keuzes moeten maken”, vertelt de stadshaven­meester. “Er zijn nu al meer dan honderd aanvragen binnen. Elke dag komt er nog wel eentje bij.”

Wrak van IJ slandvaard­er

Tegen dan moet allicht ook duidelijk worden wat er zal gebeuren met het wrak dat hier ligt, net voor de indraai naar het Kempisch dok. Daar roest de 0.305 François Musin weg: de laatste Belgische IJ slandvaard­er die volgens de website van het Vlaamse watererfgo­ed niet alleen een beschermd monument is, maar “vanaf

2013 zal worden gerestaure­erd”. Toch zouden er dankzij de havendiens­t nu toch subsidies komen. “Iets wat al jaren mogelijk was, maar nooit werd aangevraag­d.” Ook de houten mijnenvege­r MSC 931 Knokke, een boogscheut verder in het Kempisch dok, oogt uiterst precair.

In dit dok wordt heel de westkant ingenomen door de ‘sociale jachthaven’ en is een aantal kaaimuren duidelijk aan een herstelbeu­rt toe. Aan de oostkant liggen, in afwachting van de oplevering van de kaaimuur in het Houtdok en de openbare bevraging, tijdelijk woonboten afgemeerd: sommige luxewoning­en, andere lijken de status van ‘onbewoonba­re woning’ nabij.

Megazieken­huis

Rest het Asiadok met de hoofdkwart­ieren van enkele bedrijven. Vorig jaar werd een deel van de westelijke kade gereservee­rd als werfkade voor de afvoer van het zand uit de bouwput voor het nieuwe ZNA-ziekenhuis: goed voor honderden vrachtwage­ns per dag minder op de weg. Nu wordt bekeken of voor de verdere bouw binnensche­pen zullen worden ingezet. Ook de komst van dit megazieken­huis zal het uitzicht van deze wijk grondig mee gaan bepalen.

WERNER WEIJTS Stadshaven­meester ‘‘De renovatie van de kaaimuren in het Houtdok wordt een enorm succes. Er zijn nu al meer dan honderd aanvragen binnen voor woonboten. Elke dag komt er nog wel eentje bij. We zullen keuzes moeten maken.’’

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Een frontaanzi­cht van het nieuwe Ha venhuis. De kade daaronder (kaai 44) zal dé ev enementenk­ade bij uitstek worden.
FOTO WIM HENDRIX Een frontaanzi­cht van het nieuwe Ha venhuis. De kade daaronder (kaai 44) zal dé ev enementenk­ade bij uitstek worden.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? In het Houtdok is de v ernieuwing van dekademuur volop bezig hier volgend jaar deom woonboten te verwelkome­n.
FOTO WIM HENDRIX In het Houtdok is de v ernieuwing van dekademuur volop bezig hier volgend jaar deom woonboten te verwelkome­n.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? afgedok een aan tal woonboten Voorlopig ligt in het K empisch meerd.
FOTO WIM HENDRIX afgedok een aan tal woonboten Voorlopig ligt in het K empisch meerd.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Stadshaven­meester Werner Weijts (l) en assistent Jan Truyens varen een patrouille in het stadshaven­gebied.
FOTO WIM HENDRIX Stadshaven­meester Werner Weijts (l) en assistent Jan Truyens varen een patrouille in het stadshaven­gebied.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? deo verwintert het Bonapart e en het Willemdok In het verbinding­dsdokje tussenEarl of Pembroke. prachtige, 44 meter lange driemaster
FOTO WIM HENDRIX deo verwintert het Bonapart e en het Willemdok In het verbinding­dsdokje tussenEarl of Pembroke. prachtige, 44 meter lange driemaster
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Aan de zuidkant van het Kattendijk­dok worden de rondvaartb­oten gecentrali­seerd.
FOTO WIM HENDRIX Aan de zuidkant van het Kattendijk­dok worden de rondvaartb­oten gecentrali­seerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium