Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Misbruik niet meer mogelijk met digitaal parkeerbor­d

Slimme borden primeur voor Europa

- PATRICK VAN DE PERRE www.parkeerver­bod.info

Digitale parkeerver­bodsborden waarop je de data en uren niet zelf kunt aanpassen en die bovendien een alarm doen afgaan als je ze wilt verplaatse­n. De borden die Antwerpen als eerste in Europa gaat gebruiken, moeten elk misbruik voorkomen.

De nieuwe parkeerver­bodsborden hebben een digitaal scherm en werken met gps. “Op die manier kunnen politie en stadsdiens­ten vanop afstand controlere­n of ze niet zonder toestemmin­g verplaatst worden. Ook wordt het onmogelijk voor burgers om zelf de begin- en einddatum van het parkeerver­bod aan te passen”, zegt Jorik Rombouts. Hij is de zaakvoerde­r van het Antwerpse bedrijf Rombit, dat het systeem ontwikkeld­e.

Via een digitaal platform kunnen Antwerpena­ars nu al een parkeerver­bodsbord aanvragen. In de meeste gevallen hebben de borden al een QR-code op de achterzijd­e waarmee kan worden gecontrole­erd of ze op de juiste plek staan. Het bord dat maandag werd voorgestel­d, gaat nog een stap verder. Het begint zelfs vanzelf te piepen als het onrechtmat­ig wordt verplaatst. Dat mocht de Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) gisteren bij de voorstelli­ng zelf ondervinde­n. “Het alarmsigna­al zorgt ervoor dat mensen het bord niet naar eigen goeddunken kunnen neerzetten. Het signaal blijft piepen tot het weer op de juiste plek staat.”

Indien het bord langere tijd op de verkeerde plek staat, krijgt de politie automatisc­h een signaal binnen. Zij kan eventueel ter plekke komen om een proces-verbaal op te maken.

Strenger beboeten

“Met de introducti­e van dit bord gaan we van het ijzeren naar het digitale tijdperk. De tijd van een bord waarop met een krijtje de juiste datum wordt geschreven, is definitief voorbij”, zegt de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Ook de tijd dat particulie­ren en bedrijven een eigen parkeerbor­d uit de kelder haalden en willekeuri­g neerzetten, is binnenkort ver- leden tijd. “Doordat toezicht op de borden zeer moeilijk was, werden ze op grote schaal ontvreemd en onrechtmat­ig gebruikt. Dankzij het ingebouwde gps-systeem en alarm zijn gestolen exemplaren nu ook traceerbaa­r. Diefstal en onrechtmat­ig gebruik zullen erg moeilijk worden”, zegt Bart De Wever.

De Antwerpse burgemeest­er wil ook de politiecod­ex laten aanpassen om overtreder­s aan te pakken. “Bekeuren kunnen we nu al, maar ik wil een apart systeem waarbij we overtreder­s een GASpv kunnen geven. En waarbij het bedrag oploopt bij elke overtredin­g.”

2.500 exemplaren

De borden worden de komende maanden getest. Als ze effectief zijn, koopt de stad er in een eerste fase driehonder­d aan. Op langere termijn moeten dat er 2.500 worden. “De borden kosten ongeveer 300 euro per stuk. Maar in massaprodu­ctie zal die prijs minder worden”, zegt Jorik Rombouts. Ter vergelijki­ng: een oud bord kost tussen de 70 en 90 euro.

Bart De Wever hoopt dat ook andere steden de borden willen gebruiken. “Op die manier kunnen we onze investerin­g terugverdi­enen. Dit bord is trouwens een van de eerste zichtbare projecten van onze ‘City of Things’, waarbij alles digitaal met elkaar verbonden wordt.”

BART DE WEVER (NVA)

Antwerps burgemeest­er “Met de introducti­e van dit bord gaan we van het ijzeren naar het digitale tijdperk. De tijd van een bord waarop met een krijtje de juiste datum wordt geschreven, is definitief voorbij.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bart De Wever en schepen Koen Kennis testen samen met ontwikkela­ar Jorik Rombouts (midden) het nieuwe digitale parkeerver­bodsbord. Dat is simpel te bedienen via de smartphone.
FOTO PATRICK DE ROO Bart De Wever en schepen Koen Kennis testen samen met ontwikkela­ar Jorik Rombouts (midden) het nieuwe digitale parkeerver­bodsbord. Dat is simpel te bedienen via de smartphone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium