Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deradicali­seren is bijna onmogelijk”

-

Geradicali­seerde moslims van hun extreme gedachtego­ed afhelpen is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Zowel islamexper­ts als vertegenwo­ordigers van de gemeenscha­p zelf waren het daarover opvallend eens in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22 maart.

“Ik geloof dat we een deel tot inkeer kunnen brengen, maar de diehard terroriste­n die al geïsoleerd zijn, zijn een heel moeilijk bereikbare groep. Zij wantrouwen heel veel”, getuigde Khalid Benhaddou, voorzitter van het platform van Vlaamse imams. Samen met andere experts pleit hij voor meer preventie. “Door te luisteren naar hun gevoel van onrechtvaa­rdigheid, legitiem of niet, kunnen we hen uit de handen van ronselaars houden.”

Geldstrome­n drooglegge­n

Tegelijk moeten de buitenland­se geldstrome­n die radicale islambeweg­ingen in ons land financiere­n, dringend worden drooggeleg­d. “De Tabligh, wahabieten en moslimbroe­ders willen niet dat moslims zich goed voelen in ons land. Zij willen zich terugplooi­en op hun eigen gemeenscha­p”, aldus politieoff­icier en islamexper­t Frédéric Somville.

Sinds vorige week buigt de onderzoeks­commissie zich over misschien wel de moeilijkst­e taak die ze zichzelf heeft opgelegd: de aanpak van de strijd tegen de radicalise­ring. België staat wereldwijd bekend als het land met verhouding­sgewijs het hoogste aantal Syriëstrij­ders. De aanslagen van 22 maart kwamen voor velen niet onverwacht. Al langer borrelt het in ons land door de radicale islam, die niet alleen in Brussel welig tiert.

De vraag die de onderzoeks­commissie zich gisteren stelde was tweeledig: waar zit de oorsprong van die radicalise­ring en hoe kunnen we moslims die zo’n gewelddadi­g gedachtego­ed aanhangen weer op het juiste pad brengen?

“Geef me een Maghrebijn die zich slecht in zijn vel voelt en in drie weken maak ik er een jihadist van. Maar hem weer terughalen? Ik zou niet weten hoe.” Frédéric Somville, officier bij de federale politie en al jaren islamexper­t, schetste een somber beeld. Hij werd daarin bijgetrede­n door islamexper­te Monique Renaerts. “Er is veel te doen vóór ze geradicali­seerd zijn, maar eenmaal geradicali­seerd heb ik mijn twijfels”, zei ze. (tvd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium