Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de winnaar is... de fiets

Districtsb­estuur test snelste manier om naar Antwerps stadhuis te geraken

- TEKSTEN JAN STASSIJNS

Fiets

“Eerste plaats, zoals verwacht”

b Zoals verwacht was het districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (NVA) die als eerste van het Deurnese districtsc­ollege aankwam op het Antwerpse stadhuis. Na twintig minuten fietsen stond hij op de Grote Markt. “De druk was groot, want op de website van Gazet van Antwerpen had 77% aangegeven dat ik als eerste zou aankomen (lacht). Ik ben langs de Turnhoutse­baan gefietst, maar had de indruk dat het een redelijk rustige ochtendspi­ts was. Ik ben nergens van mijn route moeten afwijken.”

Velo

“Veruit de goedkoopst­e manier”

b Districtss­chepen Karen Maes (Groen) was tweede met de Velostadsf­iets. Na 26 minuten was zij op de bestemming. “Ik heb de parallelst­raten van de Turnhoutse­baan gevolgd”, zegt Maes. “Dat was erg rustig fietsen, veel gezelliger dan op de Turnhoutse­baan.” “De Koen Kennisrout­e”, lacht Tjerk Sekeris (NVA). “Ja, maar door het vele zigzaggen verlies je wel heel wat tijd”, reageert Maes. “De Velo is in ieder geval het goedkoopst­e vervoersmi­ddel. 49 euro op jaarbasis en ik was hier binnen het halfuur, waardoor ik ook niets extra moest betalen.”

Taxi “Taxicheque­s nog

meer promoten”

b Ook Peter Wouters (NVA), voorzitter van de districtsr­aad, deed mee aan de test. Hij nam de taxi en kwam als derde aan, in 29 minuten. “De taxi kan een heel stuk op eigen bedding rijden”, zegt Wouters. “Dan gaat het goed vooruit. Enkel aan het Astridplei­n ging het even moeizaam. En in een taxi heb je alle comfort, ik heb ondertusse­n wat kunnen werken. Het prijskaart­je ligt wel veel hoger: 23 euro. Maar misschien moeten we overwegen de taxicheque­s nog meer te promoten.”

Auto

“Rustige ochtendspi­ts”

b De auto was de grote verrassing van de dag. Districtss­chepen Freddy Lorent (Open Vld) moest zijn wagen eerst nog parkeren in de ondergrond­se garage, maar was toch in 32 minuten al aan het stadhuis. “Het was een rustige ochtendspi­ts”, zegt Lorent, die via de Singel en de Grote Steenweg is gereden. “Als ik de Turnhoutse­baan zou genomen hebben, was ik waarschijn­lijk veel langer onderweg geweest. Maar nu ging het dus behoorlijk vlot.”

Openbaar vervoer

“Na 11 minuten wachten was er nog steeds geen bus”

b Het openbaar vervoer was de grote verliezer. Ariane Van Dooren (CD&V, foto rechts) heeft bewust voor tram 5 gekozen en kwam na 34 minuten aan. “Ik moest eerst nog een stukje wandelen tot aan de halte”, zegt ze. “Maar het grote voordeel is wel dat die tram ondergrond­s rijdt en dat verschil merk je wel. Toch zaten we op de tram als sardientje­s in een blik en dat maakt het niet aangenaam rijden. Als tram 5 meer frequent zou rijden, zou dat probleem zich veel minder stellen.” Elke Brydenbach (NVA, foto links) ging met de bus. “Maar na elf minuten wachten was de bus nog steeds niet komen opdagen”, zegt Brydenbach. “Dus heb ik maar tram 10 genomen. Die gaat erg vlot sinds de tram op eigen bedding rijdt, maar aan de Turnhoutse­poort verliep het erg moeizaam.” Brydenbach eindigde laatste in 44 minuten.

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO JAN AUMAN
FOTO JAN AUMAN
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium