Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad en OCMW zoeken uitbaters voor buurtwerki­ng

Projectopr­oepen voor nieuwe partners om sociaal beleid uit te voeren in wijken goedgekeur­d

- DeurneNoor­d, Kiel

Het schepencol­lege keurde de projectopr­oepen voor de organisati­e van de buurtwerki­ngen DeurneNoor­d en Kiel goed. Beiden worden nu gerund door de vzw Samenlevin­gsopbouw.

Deze projectopr­oepen passen

b binnen de zoektocht van het stadsbestu­ur en het OCMW naar nieuwe partners om het sociaal beleid uit te voeren. De buurtwerki­ng moet de samenhang tussen de bewoners in de betrokken wijken bevorderen. Daarnaast moet de organisato­r ervoor zorgen dat de maatschapp­elijke positie van de kwetsbare inwoners versterkt.

Om het contact tussen de inwoners te bevorderen, zal de nieuwe organisato­r van de buurtwerki­ng minstens één ontmoeting­sruimte moeten inrichten. Hier moet dan een gevarieerd en aantrekkel­ijk aanbod komen dat alle inwoners in de betrokken wijk weet aan te trekken. Het dagelijks beheer moet volgens de projectopr­oep maximaal gedragen worden door vrijwillig­ers uit de buurt.

Prioriteit­en

Het Antwerpse stadsbestu­ur legt ook enkele prioriteit­en vast in het activiteit­enaanbod. Voor Deurne- Noord en het Kiel zijn activiteit­en nodig die mensen helpen in de digitale evolutie en dienstverl­ening. Dit is voor een deel van de inwoners in beide wijken niet zo evident.

Door de diversitei­t is er nood aan activiteit­en waarbij mensen de Nederlands­e taal kunnen oefenen. De kennis van de taal is belangrijk voor de samenhang en de communicat­ie tussen bewoners.

In Deurne-Noord ligt de derde prioriteit op het stimuleren van duurzame mobiliteit. Daarmee wordt ingespeeld op de grote infrastruc­tuurwerken in het noorden van Antwerpen. In de wijk Kiel zal de buurtwerki­ng dan in- zetten op het tegengaan van vereenzami­ng. De organisato­r van de buurtwerki­ng moet daar mensen helpen om terug een netwerk te creëren en betekenisv­olle verbinding­en aan te leggen.

Het contract voor het organisere­n van de buurtwerki­ng is voor een periode van drie jaar en kan tweemaal worden verlengd. De beoordelin­g gebeurt aan de hand van punten.

Protest

Dit beleid botst echter op protest. Het stadsbestu­ur krijgt het verwijt van het sociaal beleid te ‘vermarkten’. Na klachten bij de gouverneur gaat het OCMW heel de procedure voor onder meer het runnen van het inloopcent­rum voor daklozen De Vaart overdoen.

(svw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium