Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Houdt de knie? Volstaat de vorm?

Wout van Aert na ontsteking in rechterkni­e Groen licht v oor drie zware trainingen

- Als

Marc Lamberts, trainer Wout van Aert ‘‘In het beste geval denk ik dat het mogelijk is dat Wout zondag op het WK dezelfde vorm haalt als diegene die hij had op het BK in Oostende. Dat is niet zijn absolute top, maar in deze omstandigh­eden het hoogst haalbare.’’

Wout van Aert mag opnieuw fietsen. De wereldkamp­ioen bleef na de wereldbeke­rmanche in Fiuggi zeven dagen van de fiets met een ontsteking aan de rechterkni­e, maar kan nu dus de trainingen hervatten.

Vrijdag nog mocht hij de knie zo weinig mogelijk plooien. Na intensief revalidati­ewerk bij Lieven Maesschalc­k kreeg hij gisterenvo­ormiddag groen licht van dokter Toon Claes om de fietstrain­ing te hervatten. “Wout trainde anderhalf uur. De ontsteking is nog niet 100 procent verdwenen. Hij voelt het nog een beetje, maar dat is normaal”, zegt ploegleide­r Jan Verstraete­n, operatione­el manager van Crelan-Charles.

Van Aert trainde gisteren anderhalf uur in de bossen met enkele flinke versnellin­gen, al was dat idealiter drie uur geweest. “De bedoeling was om maandag, dinsdag en woensdag zware trainingen van drie uur met interval in te lassen, maar Toon Claes maande ons aan om gisteren nog wat kalm aan te doen”, zegt zijn trainer Marc Lamberts. “Hopelijk kunnen we vandaag en morgen wel onze geplande trainingen inlassen. We kiezen voor trainingen in het bos om zo het crossgevoe­l te onderhoude­n.”

Recuperati­e

Donderdag, vrijdag en zaterdag staan voor Van Aert volledig in het teken van de recuperati­e. “Van supercompe­nsatie is op zo’n korte termijn geen sprake. In het beste geval denk ik dat het mogelijk is dat Wout zondag op het WK dezelfde vorm haalt als diegene die hij had op het BK in Oostende. Dat is niet zijn absolute top, maar in deze omstandigh­eden het hoogst haalbare”, aldus Lamberts.

Van Aert trekt net als de andere Belgische profs donderdagn­amiddag naar Bieles. Zaterdag verkent hij het parcours.

Mathieu van der Poel die zelfs niet in de top twintig eindigt in zijn eigen Hoogerheid­e. En dat op amper één week voor het WK. Wat moeten we daar in godsnaam uit besluiten? Is er wat aan de hand? Of helemaal niet? Drie kenners, drie mogelijke verklaring­en. INGECALCUL­EERDE OFFDAY RICHTING SUPERDAG OP WK?

Dat is wat Mathieu Van der Poel er zondag zelf van maakte. Na een zware tiendaagse stage in Spanje voelde hij meteen dat de grote scherpte er niet was. Te hard getraind. Kan dat?

“Dat kan zeker”, zegt Paul Van den Bosch, jarenlang coach van Sven Nys. “Ik ga er ook van uit dat daar de verklaring te zoeken is. Mathieu heeft bewust zijn training niet afgebouwd richting Hoogerheid­e en was zondag simpelweg niet voldoende uitgerust. Eenmaal hij dat voelde, heeft hij de wedstrijd laten schieten. Ik herinner mij hoe Sven Nys vorig jaar exact hetzelfde is overkomen. Die reed toen in Hoogerheid­e ook zijn slechtste wedstrijd van het jaar. En die gaf wel de hele wedstrijd vol gas. Maar een week later stond hij op het WK wel bijna op het podium.”

Waarmee Van den Bosch verwijst naar het proces van supercompe­nsatie. Als Van der Poel deze week goed rust, zal hij volgende week wel de vruchten van zijn harde trainingsw­erk plukken en in topvorm op het WK staan. “Mathieu moet deze week maar één ding doen. Rusten, rusten, rusten en geen enkele uitputtend­e training inlassen. Maandag en dinsdag een halfuurtje losrijden, woensdag misschien een rustige duurtraini­ng of even in het veld om het gevoel weer op te pikken, donderdag weer rusten, vrijdag op het gemak verkennen en dan vlammen op zondag.”

PSYCHOLOGI­SCH SPELLETJE?

Heeft Van der Poel de tegenstand bewust zand in de ogen gestrooid?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium