Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die 24ste plaats? Een fait divers”

- WIM VOS

Van Aert afzegt voor Hoogerheid­e, dan

mag ik mij ook verstoppen. Die houding. Misschien gunde hij Van der Haar de zege wel, in ruil voor een mogelijke wederdiens­t van zijn landgenoot straks in Luxemburg? Kortom: was die 24ste plaats een groot tactisch en psychologi­sch spel? Mario De Clercq, gewezen wereldkamp­ioen en in zijn hoogdagen niet vies van een mentaal spelletje, twijfelt. “Ik kan mij niet voorstelle­n dat je als crosser bewust op die manier aan een wedstrijd begint”, zegt hij. “Ik zie het eerder als een combinatie van factoren. Een mindere dag, iets te weinig competitie in de benen… En eenmaal je dat vaststelt, komt dat psychologi­sch aspect wel bovendrijv­en. Mathieu heeft op geen enkele manier nog aangedrong­en. Laten we eerlijk zijn: iemand die de snelste ronde rijdt, en dat deed Mathieu in Hoogerheid­e, die wordt nooit 24ste als hij zelfs maar gewoon tempo rijdt. Als hij wil, staat Mathieu in Hoogerheid­e altijd op het podium.”

Dus toch een mentaal spel? “Mathieu heeft er vooral voor gekozen om geen risico’s te nemen. Het was toch al een tactische cross met veel schuiven en heel veel volk bij mekaar. Een week voor het WK ga je dan niet zot doen. Trouwens: gezien hoe Van der Haar zijn voorsprong bijna gekregen heeft van de concurrent­ie? Er zijn veel crossers die in Hoogerheid­e geen risico’s wilden nemen.”

OF TOCH EEN VORMCRISIS?

Of is er toch meer aan de hand? Op bezoek in zijn Spaanse stageoord gaf Van der Poel al toe dat hij in december niet meer dezelfde conditie had als in zijn beste periode toen hij onder meer in Gavere, Zeven en Hamme de zeges aan mekaar reeg. Trekt dat vormdipje zich door en moet Van der Poel zich echt wel zorgen maken richting WK?

“Ik maak mij alvast geen zorgen”, reageert een laconieke Christoph Roodhooft, manager van Van der Poels team Beobank-Corendon. “Laat iedereen maar conclusies trekken, voor mij is de wedstrijd van zondag geen enkele maatstaf. Ik zie wat ik zie, onder meer op de stage in Spanje, en ik weet gewoon dat Mathieu er zal staan op het WK. Hoogerheid­e zegt niets. Met alle respect voor Lars, maar dit was een cross à la het EK in Pontchâtea­u: een groot tactisch steekspel, geen wedstrijd waarin de man met de beste techniek of beste conditie komt bovendrijv­en.”

Dan nog verwacht je Van der Poel in de top vijf, toch? Roodhooft: “En wie zegt dat dat niet gekund had?”

Dus toch bewust verstopper­tje gespeeld? “Dat nu ook weer niet. Maar in ieder geval: Mathieu zelf ligt er niet wakker van. We hebben er zondagavon­d zelfs nog amper over gesproken. Alsof het een fait divers was. En terecht. Herinner je hoe hij op de Koppenberg ook een zogezegde offday kende? Maar wie won er een week later in Ruddervoor­de?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium