Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat nu? Mijn auto mag stad niet in

“Ik rijd met een fietskar, mijn diesel is studiemate­riaal”

-

Vrijdag de dertiende reed MarieChris­tine Van den Eynden de laatste keer met haar Polo, een diesel uit 1999. “Ik heb hem naar Don Bosco in Hoboken gebracht, als studiemate­riaal. En ik heb nu een fietskar.”

Marie-Christine Van den Eynden woont in de Statiestra­at in Berchem, waar ze ook haar zaak Inlijsting­en Singidunum runt. Voor haar deur stond tot voor kort een Polo break diesel uit 1999 geparkeerd, met reclamebel­ettering. Maar die auto is te vervuilend voor de lage-emissiezon­e. Marie-Christine besliste om hem weg te doen.

“Volgens mijn garagist zou ik er bij een schroothan­delaar nog honderd euro voor krijgen, en iets meer bij een exporteur, maar daar zou ik mij niet goed bij voelen”, zegt Marie-Christine. “Stel je voor dat mijn bestickerd­e wagen in Syrië of zo zou rondrijden... De garagist opperde het idee om mijn auto naar Don Bosco Hoboken te brengen, waar leerlingen hem als studiemate­riaal kunnen gebruiken. Dat heb ik gedaan.”

“Vrijdag de dertiende, dat vond ik symbolisch wel mooi voor mijn laatste rit. Kennelijk zijn ze op school gewend om met autowrakke­n te werken, want het verbaasde de verantwoor­delijke dat de mijn wagen nog reed. Ik had er met een gerust hart nog mee naar Zuid-Frankrijk kunnen rijden. Maar dus niet meer naar de stad.”

“Niet dat ik mijn auto zo vaak ge- bruikte, maar twee keer per week moet ik met materieel naar de stad. Toch heb ik geen nieuwe wagen gekocht. Ik ga het proberen zonder. Mijn vriend heeft een fietskar voor mij gemaakt. Ik fiets al vaak, maar het valt af te wachten of ik het zal volhouden met mijn fietskar. Zeker deze winter. Als de lage-emissiezon­e nu in de lente of zomer zou beginnen, zou het makkelijke­r aanpassen zijn.”

“Ben ik tegen de lage-emissiezon­e? Neen, al is het maar een kleine oplossing voor een groter probleem. Ik zie hier in de buurt alleszins nog heel veel oude wagens staan. Dan denk ik: weten die mensen het niet? Zelf heb ik vorig jaar ook naar de stad gebeld om uitstel te vragen Ik ben meer voor een uitdoofbel­eid.”

Door de lageemissi­ezone weet iedereen wat de ‘euronorm’ betekent. Diesel euronorm 3 zonder roetfilter? Dan bent u vanaf 1 februari in het bezit van een auto die het centrum van Antwerpen alleen in mag mits betaling, en dat maximaal tot 31 december 2019. Wat als u uw auto nog niet weg hebt gedaan? Misschien vindt u inspiratie bij deze drie lotgenoten.

SYLVIA MARIËN

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? MarieChris­tine Van den Eynden met de fietskar die haar oude diesel vervangt.
FOTO JAN VAN DER PERRE MarieChris­tine Van den Eynden met de fietskar die haar oude diesel vervangt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium