Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bejaard bakje gaat aan de kant voor auto vol snufjes”

-

Inge Smit (50) uit Hemiksem maakt van de uitstootno­od een emissiedeu­gd. “Ik ga mijn bejaard bakje inruilen voor een nieuwe wagen die helemaal mee is. Ik kijk er eerlijk gezegd naar uit.”

Inge Smit rijdt met een Mazda break diesel uit 2001. “Een auto die ik in 2008 snel tweedehand­s heb gekocht na een ongeval. Met de Mazda heb ik twee grote honden kunnen vervoeren en drie kinderen leren rijden, dus die heeft ruimschoot­s z’n job gedaan. Voor mij was hij nog goed genoeg, en als Antwerpen de lage-emissiezon­e niet had ingevoerd, dan had ik hem helemaal versleten. Maar nu kies ik eieren voor mijn geld.”

Eigenlijk kijkt Inge er wel naar uit om dit jaar werk te maken van de aankoop van een nieuwe wagen. “Die zal helemaal mee zijn met de regels, veiliger zijn én het rijden veel aangenamer maken dankzij moderne snufjes zoals camera’s en airco”, zegt ze.

“Ik fiets naar mijn werk in Aartselaar. Ik gebruik de auto dus niet zo vaak om de stad in te rijden. Maar soms is het wel nodig voor formalitei­ten. Of is het gewoon handig. Om te gaan shoppen bijvoorbee­ld. Dan is de fiets minder praktisch en het openbaar vervoer is helaas geen volwaardig alternatie­f, want dan ben ik veel meer tijd kwijt om in en uit de stad te geraken.”

“Mijn zoon woont nu in Turnhout en werkt in Wilrijk, maar hij denkt erover na om in Antwerpen te komen wonen. Stel dat ik daar dan een keer plots naartoe moet, dan wil ik niet op de oprit staan en denken: ach ja, ik mag met mijn auto de stad niet meer in.”

“Ik heb wel begrip voor de invoering van een lage-emissiezon­e in Antwerpen, en ik sta er ook achter”, zegt Inge. “In sommige grote steden in het buitenland ben je met een dieselwage­n helemaal niet meer welkom. Dus hier valt het nog wel mee. Tijdens de keuring heb ik ook wel eens een opmerking gekregen over de roetuitsto­ot van mijn auto, maar dat is dan in de garage opgelost. Als ik erop terugkijk, heb ik aan die Mazda best veel kosten gehad in verhouding met de leeftijd.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Inge Smit bij haar Mazda: “Ik kijk ernaar uit om met een nieuwe wagen te kunnen rijden.”
FOTO WIM HENDRIX Inge Smit bij haar Mazda: “Ik kijk ernaar uit om met een nieuwe wagen te kunnen rijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium