Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topkoks moeten toeristen lokken

Vlaamse steun voor gastronomi­sche teams die internatio­naal scoren

-

Topkoks die Vlaanderen in internatio­nale competitie­s op de kaart zetten en zo culinaire toeristen aanspreken. Voor de oprichting van zulke topkokteam­s trekt Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts een half miljoen euro uit. “Iedereen kent Denemarken als culinaire bestemming, maar WestVlaand­eren alleen al heeft meer Michelinst­erren.”

Het plan van minister Ben

b Weyts (N-VA) draait niet om één topteam. Hij wil ook een Young Chefs Team oprichten met het beste Vlaamse talent uit onze hotelschol­en, tot maximaal 25 jaar. “We willen met een ploeg van acht scoren op bijvoorbee­ld de

Culinary Worldcup in Luxemburg en de Olympiade der Küche in het Duitse Erfurt. Dat jonge team past in de jarenlange voorbereid­ing en profession­ele begeleidin­g van onze teams”, zegt de minister.

Het Bocuse d’Or Team staat een trapje hoger en moet elke twee jaar trachten deel te nemen aan de ‘olympiade voor topkoks’, zoals de wedstrijd wordt genoemd. Het huidige team, met Peter Aesaert als chef en Michelle Boone als commis, begint vandaag in het Franse Lyon aan de Wereldfina­le van de Bocuse d’Or, na winst in de Belgische finale en een negende plaats in de Europese. Zij zijn klaargesto­omd in een privéproje­ct waarin onder meer driesterre­nchef Peter Goossens en cateraar Bartel Dewulf van Belgocater­ing zetelen.

Sectoren versterken elkaar

“Het is de derde keer dat we dit doen. Onze eigen chef Robbrecht Wissels was in het eerste jaar elfde”, zegt Bartel Dewulf, die ook bekendheid geniet als de cijferaar van Mijn Pop-uprestaura­nt!. “Maar als je hoog wil mikken en eventueel het podium halen, dan moet je profession­eel bezig zijn. De aanzet van de minister is goed, want als we gastronomi­sch scoren, doen we dat toeristisc­h ook.”

“Maar dan moeten we ook als één geheel naar buiten komen”, reageert tweesterre­nchef Viki Geunes van ’t Zilte op het initiatief. “Zeker als er voldoende middelen zijn, werkt dat perfect op de lange termijn en kunnen we elkaar versterken. Kijk naar het MAS, waar ons restaurant gevestigd is. Mijn internatio­nale gasten leren ook het museum en dus Antwerpen en Vlaanderen kennen. Omgekeerd komen bezoekers van het MAS ook naar ons.”

“Doe iets aan de kosten”

Tweesterre­nchef Thierry Theys van restaurant Nuance in Duffel is minder euforisch. “De minister heeft veel meer huiswerk dan dat. Hoe gaan ze deze sector leefbaar houden voor de volgende generaties? Wij kunnen met geen enkel buitenland concurrere­n door de bekende hoge kosten, zoals voor verloning. We vinden almaar moeilijker sollicitan­ten. Ik besef dat dit niet de bevoegdhei­d is van deze minister, maar de jeugd keert de rug naar deze sector. Daar zal een gouden medaille niets aan verhelpen.”

Minister Weyts beseft dat en duidt op maatregele­n van de federale overheid zoals flexjobs. “Toch denk ik we Vlaanderen nog veel meer in beeld kunnen brengen dan vandaag het geval is. We hebben de grootste concentrat­ie Michelinst­erren ter wereld, Denemarken telt er 26 en West-Vlaanderen alleen al 30. Maar Denemarken is culinair bekender omdat het al enkele jaren een restaurant heeft in de top drie van de vijftig beste restaurant­s ter wereld. Daar draait het ook om.”

JOHAN VAN BAELEN

BEN WEYTS Vlaams minister voor Toerisme “We hebben de grootste concentrat­ie Michelinst­erren ter wereld. Alleen is dat niet bekend. Met deze topkokteam­s kunnen we culinair Vlaanderen veel meer in beeld brengen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het Belgische team met chef Peter Aesaert treedt vanaf vandaag in Lyon aan in de finale van de Bocuse d’Or, de meest prestigieu­ze culinaire wedstrijd ter wereld.
FOTO BELGA Het Belgische team met chef Peter Aesaert treedt vanaf vandaag in Lyon aan in de finale van de Bocuse d’Or, de meest prestigieu­ze culinaire wedstrijd ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium