Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Overheid zet door met Oosterweel”

Nieuw aanbod actiegroep­en maakt geen indruk

-

De Antwerpse actiegroep­en zijn bereid om hun juridische bezwaren tegen Oosterweel in te trekken als de overheid in ruil toegevinge­n doet. Maar die overheid geeft voorlopig geen krimp.

Dit weekend probeerden Manu

b Claeys (stRaten-generaal) en Peter Vermeulen (Ringland) met een interview in De Tijd een nieuwe opening te creëren in het dossier van Oosterweel. Hun aanbod: als de overheid bereid is om alle alternatie­ven voor het omstreden BAM-tracé (dus ook hun eigen Haventracé) serieus te onderzoeke­n, dan zijn de actiegroep­en van hun kant bereid om hun verzet tegen de plannen van de overheid te staken.

Is dit een doorbraak in het dossier? Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geeft liever geen commentaar. Zijn partijgeno­ot Koen Kennis, schepen van Mobiliteit in Antwerpen, doet dat op ons verzoek wel.

Vertraging komt er toch

“De uitlatinge­n van de actiegroep­en in De Tijd zijn volgens mij niet slim, want ze maken de gesprekken aan de onderhande­lingstafel alleen maar moeilijker”, zegt Kennis. “Wij blijven geloven in een discussie onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe, en we blijven hopen dat er iets uit de bus komt dat werkbaar is voor iedereen.”

Blaast het negatieve advies van de auditeur van de Raad van State over de Oosterweel­plannen dan niet het hele plan van de Vlaamse overheid weg?

“Dat advies is nog geen uitspraak”, zegt Kennis. “Ik weet wel dat de Raad het advies van de auditeur bijna altijd volgt, maar dat is niet altijd zo. We zullen zien in april, wanneer de Raad zijn oordeel velt.”

Dat oordeel wordt een belangrijk moment in het feuilleton van Oosterweel. Vertraging in het dossier lijkt hoe dan ook onvermijde­lijk.

(lm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium