Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Wout, speel ook open kaart’

-

Het WK is in aantocht en dus mag het al eens wat pittiger! Hoe anders moet je de geste van Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels interprete­ren? Beide renners publiceerd­en uitgereken­d gisteren voor het eerst het formulier dat ze ontvangen na een ‘dopingcont­role buiten competitie’ van NADO Vlaanderen. ‘Hallo, Wout van Aert?’ durfden ze er net niet aan toe te voegen.

Het was Kevin Pauwels die maandag in de late namiddag de kat de bel aanbond. De Kalmthoute­naar had bezoek gekregen van een controleur van NADO Vlaanderen voor een dopingcont­role buiten competitie. “Weer een controle achter de rug”, meldde Pauwels via Twitter. Dat hij “geen medicatie” en “geen supplement­en” had gebruikt, werd netjes in het rood omcirkeld. Jurgen Mettepenni­ngen, de teammanage­r van Marlux - Napoleon Games, was er als de kippen bij om het initiatief van zijn kopman toe te juichen. “Transparan­tie is de toekomst van het wielrennen en het veldrijden”, meldde de grote baas ook al via twitter. En dus kon Mathieu van der Poel niet achterwege blijven. Ook de in het Antwerpse Kapellen woonachtig­e Nederlande­r had de NADO-jongens over de vloer gehad. Dat hij “multivitam­ines” gebruikte, meer kwamen de nieuwsgier­igen ook niet te weten.

Is het toeval dat Pauwels en Van der Poel net in de week voor het WK zo vrijgevig zijn met informatie die doorgaans top secret is? Misschien wel, vermoedeli­jk niet. Wielrenner­s én veldrijder­s zijn paranoia voor collega’s die de week voor een belangrijk­e afspraak langs de kant blijven. Met hun daad willen ze ongetwijfe­ld collega’s Wout van Aert en Laurens Sweeck uit hun kot lokken. Beide renners gaven forfait voor de afsluitend­e manche van de wereldbeke­r, afgelopen zondag in het Nederlands­e Hoogerheid­e. Van Aert om zijn sputterend­e knie te sparen, Sweeck om een terugkeren­d griepje de kop in te drukken.

Is dit anders te interprete­ren dan als een oproep aan Van Aert om ook open kaart te spelen? Zeker nu hij al een week klaagt over knieproble­men is het niet ondenkbaar en zelfs niet onlogisch dat hij wel naar bepaalde medicijnen en een TUE heeft moeten grijpen. Voor een goed begrip: dat mag, en daar is niets verboden aan, maar de concurrent­ie wil duidelijk dat die info dan ook publiek mag en moet zijn.

Maar niemand weet of Wout van Aert gisteren überhaupt een controleur over de vloer heeft gehad. Van der Poel en Pauwels zijn quasi buren. Dat zij op dezelfde dag gecontrole­erd zijn, is haast de evidentie zelve. Vandaag Van Aert en Sweeck? Twitter zal het misschien zeggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium