Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Legendaris­che cafébaas René Artois overleden

Gorden Kaye – de Britse acteur die onsterfeli­jk werd door zijn rol als cafébaas Réné Artois in ’Allo ’Allo! – is op zijn 75ste overleden in een Londens rusthuis.

- (wdb)

Zelf sprak hij naar eigen zeggen maar “um pity peu” Frans, maar toch leerde heel de wereld hem kennen als de Franse cafébaas René Artois, die tijdens de Duitse bezetting in het fictieve dorp Nouvion een bijzonder gecomplice­erd leven leidde. Zijn café was tegelijk een verzetshol én het stamcafé van de Duitse officieren. Bovendien onderhield hij affaires met drie serveerste­rs.

Het was een running gag: wanneer zijn vrouw Edith hem weer eens betrapte in de armen van de serveerste­rs Yvette, Maria of Mimi, schold hij haar uit voor

“stupid woman”, waarna hij de goedgelovi­ge vrouw wijsmaakte dat hij de meisjes alleen maar aan het troosten was.

Zwaar ongeval

Kaye was een acteur van dertien in een dozijn toen scriptschr­ijvers David Croft en Jeremy Lloyd hem vroegen voor de hoofdrol in ’Allo

’Allo!, alleen door zijn rolletje als Bernard Butler in de dagelijkse soap Coronation Street genoot hij enige bekendheid. Tien seizoenen zijn er van ’Allo

’Allo! opgenomen tussen 1982 tot 1992, en Gorden Kaye was de enige acteur die in alle 84 aflevering­en meespeelde. Al heeft het weinig gescheeld of de scriptschr­ijvers moesten René Artois uit de reeks schrijven toen Gorden Kaye op 25 januari 1990 met zijn wagen in een van de zwaarste stormen terechtkwa­m die ooit over Groot-Brittannië raasden. 47 mensen verongeluk­ten. Gorden Kaye kreeg een paneel van een reclamebor­d door de voorruit van zijn wagen en werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. “Ik had het geluk dat ik in het gouden uur na het ongeval in een ziekenhuis terechtkwa­m met een neurochiru­rg van topklasse”, zei hij daar later over. Hij wilde hij de serie verlaten omdat hij hersenscha­de had opgelopen bij het ongeval. Kaye werd nooit meer helemaal de oude. Maar schrijvers, producers, acteurs en zijn eigen familie konden hem overtuigen om zijn café niet te sluiten.

De serie was dan ook zo’n succes dat ze aan 96 landen – ook Frankrijk en Duitsland – verkocht werd. En ook de vele herhalinge­n bleven records breken.

Hij speelde na de reeks nog mee in de 1.200 voorstelli­ngen van de theaterver­sie en dook af en toe nog op in tv-shows. Vijftien jaar geleden stond hij aan het sterfbed van zijn “stupid woman” Carmen Silvera, twee jaar later nam hij afscheid van acteur Richard Marner die de rol van de Duitse kolonel Kurt Von Strohm speelde. En nu moet de wereld van René zelf afscheid nemen.

 ??  ?? Gorden Kaye in ’Allo ’Allo! als René Artois.
Gorden Kaye in ’Allo ’Allo! als René Artois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium