Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben hier niet op vakantie”

Spaanse doelman Rubén Martinez tekent bij Anderlecht

- JURGEN GERIL

Ze kruisten elkaar gisterenmo­rgen in het luchtruim tussen Spanje en België. Terwijl de Spaanse keeper Rubén Martinez (32) van La Coruña naar Brussel vloog om er voor Anderlecht te tekenen, maakte Davy Roef (22) de omgekeerde reis om zijn handtekeni­ng te zetten bij Deportivo. Goed voor de meest opmerkelij­ke keepersrui­l in jaren waarover veel Anderlecht­fans nu al sceptisch zijn. Daarom trokken wij naar de luchthaven.

Hij is ‘maar’ de derde keeper van Deportivo, oordelen de fans van Anderlecht. Dan kunnen we Boeckx even goed laten staan? Nochtans speelde Rubén Martinez bij Barcelona ooit aan de zijde van Ronaldinho, Deco en Iniesta en werd hij daar beschouwd als een uitstekend­e keeper. Aan Frank Boeckx beloofde Anderlecht dat hij een eerlijke kans zal krijgen ondanks de komst van Rubén.

“Ik zat samen met Messi in de jeugdschoo­l van Barça”, zegt hij. “Het is niet dat ik nog dagelijks contact heb met die sterren, maar Iniesta is van hetzelfde jaar als ik. Als we elkaar zien, praten we sowieso even bij. Al voetbalde ik bij de Barça-jeugd ook samen met Diego Capel, die nu bij Anderlecht zit.”

De man die het best kan oordelen over de keeperskwa­liteiten van Rubén is Urko Pardo. De Belgische doelman van Apoel Nicosia concurreer­de tien jaar geleden één seizoen met Rubén bij Barcelona B. “Ik herinner me Rubén als een stevige persoonlij­kheid en een complete keeper”, verklapt Pardo ons. “Hij stond er altijd, maar ik zag hem natuurlijk nooit bij een A-ploeg.”

De Catalaanse keeperstra­iner Juan Carlos Unzué zei ooit over hem: “Voor zijn 1m87 is Rubén toch erg snel.”

Waarom had Rubén Martinez het dan bij veel andere werkgevers zoals Malaga, Levante en nu ook Deportivo soms lastig om eerste keeper te zijn? Malaga betaalde ooit 1,35 miljoen voor hem, maar daar brak hij zijn pols. Bij Deportivo begon hij deze zomer op gelijke voet met de Poolse internatio­nal Przemyslaw Tyton en de Argentijn German Lux. Lux begon wel aan het seizoen, maar in de Copa del Rey verdrong Rubén de Zuid-Amerikaan uit de ploeg. Toch wilde hij nog meer spelen.

Maar kan een Spaanse keeper helemaal aarden in de Jupiler Pro League op zes maanden tijd? Standard probeerde het vorig seizoen met wereldster Victor Valdés en dat liep behoorlijk faliekant af. “Of een Spaanse keeper past in België”, repliceert Urko Pardo. “Dat hangt toch niet af van zijn nationalit­eit, maar wel van zijn mentalitei­t. Dat zit wel goed bij Rubén.”

Als 13-jarige verliet Rubén indertijd alleszins zijn ouderlijk huis in La Coruña om op internaat te gaan in Barcelona. ’s Avonds vocht hij vaak tegen de tranen, maar hij stelde wel alles in het werk om in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld Vitor Bahia. Dat lukte en zo wil hij het ook aanpakken in België. “Ik was nog nooit eerder in Brussel, maar weet dat Anderlecht de grootste club is in jullie land”, besloot hij. “Ik zal me wel integreren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium