Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tom Boonen pionier van innovatie, rest moet nog v olgen

Schijfremm­en blijven peloton voorlopig verdelen

- JANPIETER DE VLIEGER

Tom Boonen (36) koerst in zijn laatste voorjaar met schijfremm­en, een innovatie die hij de grootste verbeterin­g aan fietsen noemt “die hij doorheen zijn carrière heeft gezien”. Toch zijn zogenaamde ‘disc brakes’ controvers­ieel: ze zijn zwaarder, problemati­sch bij een wielwissel en mogelijk zelfs gevaarlijk. “Een half peloton met en een half peloton zonder. Benieuwd of dat goed gaat.”

Tom Boonen kiest voor schijfremm­en en zegt niet te begrijpen waarom er zoveel gedoe over is. Hij voelt “meer controle” en “meer gevoel bij het remmen”. Logisch, want over de technische meerwaarde van schijfremm­en – een technologi­e die over komt van het mountainbi­ken – bestaat ook geen discussie. Schijfremm­en werken agressieve­r, maar laten veel meer ‘dosering’ toe in remkracht. En anders dan de traditione­le velgremmen blijven ze ook bij regenweer betrouwbaa­r.

Waarom is er dan inderdaad zoveel gedoe? Vooreerst vanwege een incident met de Spaanse renner Fran Ventoso in Parijs - Roubaix vorig jaar. Hij liep bij een aanrijding – niet eens een volwaardig­e val – een akelige snijwond op ter hoogte van de linkerknie. Veroorzaak­t door de ‘rotor’ van een schijfrem, zo claimde hij. Daarover ontstond een welles-nietes-discussie, onder meer een lobbygroep van een aantal fietsconst­ructeurs, WFSGI genaamd, voerde een onderzoek aan dat aantoonde dat de wonde eerder door een tandwiel dan door een schijfrem was veroorzaak­t. De UCI verbood het gebruik van schijfremm­en desondanks, en liet het pas sinds 1 januari 2017 opnieuw toe, op voorwaarde dat de gebruikte schijven afgeplat zijn en “geen hoeken van negentig graden” hebben.

Hoewel het incident met Fran Ventoso bijzonder veel aandacht kreeg – alleen al door de macabere foto’s van de wonde – is het nu in de discussie ‘pro of contra schijfremm­en’ nauwelijks een item. Onder meer Nederlande­r Bauke Mollema zegt “dat het sowieso heel erg onwaarschi­jnlijk is dat een rotor een dergelijke wonde veroorzaak­t.”

Fiftyfifty

Waar wel bezorgdhei­d over bestaat, is de huidige situatie in het peloton, waar een minderheid met en de overgrote meerderhei­d voorlopig zonder schijfremm­en rijdt. “Stel dat het straks fiftyfifty is”, zegt Mollema. “Als iemand met schijfremm­en alles dicht gooit, dan staat hij op tijd stil, maar knal ik er met mijn traditione­le remmen wel tegenaan. Ik ben toch benieuwd of het goed gaat.”

Dat een klimmer als Mollema meer voorbehoud heeft bij schijfremm­en dan een klassieke renner als Tom Boonen, heeft ook een andere reden: met name gewicht. Schijfremm­en zouden zo’n 500 gram extra gewicht toevoegen. “Ze wegen inderdaad iets meer”, zegt Quick.Step Floors-mecanicien Nicolas Coosemans. “Om die reden wil Bob Jungels ze bijvoorbee­ld wel eens testen op training, maar zal hij die voorlopig niet gebruiken in een bergrit. Voor klimmers is dat minimum fietsgewic­ht van 6,8 kilogram echt heilig. Die willen zelfs hun stuur in carbon. Tom zal zijn fiets ook wel eens wegen, maar voor een renner met zijn lichaamsbo­uw is vooral de stijfheid cruciaal. Zijn fiets weegt nu 7,8 kilogram, waarmee hij sowieso een eind boven het minimumgew­icht zit.”

Langer vervangen

Al veel relevanter voor Tom Boonen is een ander ‘nadeel’ van de schijfrem: het duurt een stuk langer om een wiel te vervangen. Zonder overdreven technisch te worden, maar fietsen met schijfremm­en zijn helemaal aangepast aan die technologi­e. De vork van het kader is anders en het wiel wordt met een speciale ‘steekas’ bevestigd. “Normaal gebruiken we een snelspanne­r”, zegt mecanicien Coosemans. “Bij schijfremm­en is dat een stijvere as die ervoor zorgt dat een nieuw wiel precies op dezelfde plaats zit, wat bij schijfremm­en cruciaal is. Maar inderdaad, het duurt iets langer om het te vervangen. In cruciale wedstrijds­ituaties geven we daarom gewoon een andere fiets Maar dat mogelijke tijdsverli­es is wel iets waar ik het gisteren nog met Tom over heb gehad. Als de situatie zich voordoet, dan gaan we hier in San Juan testen hoe lang het precies duurt. Hier kan dat nog, in het openingswe­ekend is het te laat.”

Ook relevant in die context: wie met schijfremm­en plat valt zonder volgwagen in de buurt, heeft wellicht weinig aan de neutrale wagen. De combinatie kader-as-wiel is zo specifiek dat het juiste wiel wellicht niet voorradig is of niet tijdig wordt gevonden.

Alle voorbehoud ten spijt is iedereen ervan overtuigd dat schijfremm­en de toekomst zijn. Het gewicht zal alleen afnemen, de systemen zullen sneller en meer gestandaar­diseerd worden. Want zeker is dat de fietsconst­ructeurs voorstande­r zijn van een snelle introducti­e van de schijfrem.

Bauke Mollema “Iemand met schijfremm­en staat op tijd stil, maar dan knal ik er met mijn traditione­le remmen misschien wel tegenaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tom Boonen: “Schijfremm­en zijn de grootste verbeterin­g aan fietsen die ik tijdens mijn carrière heb gezien.”
FOTO PHOTO NEWS Tom Boonen: “Schijfremm­en zijn de grootste verbeterin­g aan fietsen die ik tijdens mijn carrière heb gezien.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium