Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat een kans op halve finale

David Goffin stoot tweede keer in carrière door naar kwartfinal­es grandslamt­ornooi

- SERGE FAYAT

Hij is niet de grootste, niet de krachtigst­e, maar wel o zo taai. David Goffin (ATP 11) heeft op de Australian Open een nieuw bewijs van zijn veerkracht geleverd door zijn goede vriend Dominic Thiem (ATP 8) in een verstikken­de hitte – meer dan 35 graden – na verlies in de eerste set weg te blazen: 57, 76 (7/2), 62, 62. De beloning: zijn eerste kwartfinal­e in Melbourne, en niet eens tegen een onhaalbare kaart.

“Ik zou nóg vijf sets kunnen spelen”, lachte David Goffin (26) aan de micro van Jim Courier tijdens het interview na zijn overwinnin­g. “Neen, grapje. Gelukkig kwamen er na de tweede set wat wolken opzetten, waardoor het iets makkelijke­r werd om te ademen. De tweede set was echt het keerpunt van de wedstrijd. Ik begon beter te serveren en de bal ook veel beter te controlere­n. En in de tiebreak sloeg ik een paar heel goede returns. Vanaf toen kon ik doorduwen. Ik ben echt heel blij.”

Na die tweede set leek het inderdaad alsof er nog één speler in de Rod Laver Arena stond: David Goffin. Dominic Thiem (23) probeerde nog wel, maar zijn mokerslage­n botsten op een muur. Een bewegende muur bovendien. Resultaat: zijn ballen kwamen allemaal terug, en vaak nog sneller dan hij ze zelf sloeg. Of ze belandden buiten de baan. Hij moet zich gevoeld hebben als een recreant die een balletje tegen een muur stond te kloppen. Ook die weet: het stuk beton wint uiteindeli­jk altijd. Ter illustrati­e: de Oostenrijk­er sloeg in totaal 58 directe fouten, tegen maar 29 voor de Belgische nummer één. Meteen het verhaal van de wedstrijd.

“Dit geeft een enorme voldoening, want het was toch weer een zwaar gevecht”, reageerde Goffin. “Ik trok mezelf er mentaal door, spelletje per spelletje werd ik beter. Ik zette me heel stevig, omdat ik wist dat het onmogelijk is om de bal harder te slaan dan Dominic. Daarop begon hij meer en meer te missen. Waar ik het meest fier op ben is het feit dat ik hem met zijn hoofd onder water kon houden. Het bewijst dat ik met altijd meer vertrouwen op de baan kom tegen de toppers. Het bewijst dat ik nog altijd vorderinge­n maak, dat ik nog stappen aan het zetten ben, op mijn ritme.”

Niet tegen Djokovic

Zo’n volgende stap zou kunnen zijn dat hij zich voor het eerst in zijn carrière ook plaatst voor de halve finales van een grand slam. Want na Roland Garros vorig jaar krijgt de Luikenaar daar nu zijn tweede kans toe. En wat voor een kans.

Want volgens de tennislogi­ca had hij morgen tegen de ongenaakba­re Novak Djokovic (ATP 2, maar al vroeg uitgeschak­eld) moeten spelen, maar nu komt hij ‘slechts’ uit tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 16), en dat scheelt toch een slok op een borrel. “Toch zal het niet eenvoudig worden”, blikte Goffin vooruit. “Dimitrov is het jaar heel sterk begonnen. Hij won het zwaar bezette ATP-tor-

nooi van Brisbane en speelt ook hier heel solide. Hij heeft een groot arsenaal aan wapens in zijn tennistas. Het is ook lang geleden dat ik nog tegen hem gespeeld heb (Goffin verloor op de US Open 2014 in vier sets

van Dimitrov, red.). En al ben ik op papier misschien wel de favoriet, toch beschouw ik mezelf niet zo. Wat vooral belangrijk wordt is hoe ik met deze nieuwe situatie zal omgaan. Er zal veel druk zijn en toch moet ik proberen vrijuit te tennissen. Ik voel me in ieder geval sterk.”

Jim Courier, voormalig nummer één van de wereld en nu dus reporter in Melbourne, is in elk geval onder de indruk. Niet in het minst van het kapsel van Goffin, dat in 2 uur en 44 minuten ruw tennis amper bewogen had. Als ook dat al in de plooi valt...

David Goffin “Wat vooral belangrijk wordt in de halve finale is hoe ik met deze nieuwe situatie zal omgaan. Er zal veel druk zijn en toch moet ik proberen vrijuit te tennissen. Ik voel me in ieder geval sterk.”

 ?? FOTO BELGA ?? David Goffin weet met zijn geluk geen blijf: voor de tweede keer in zijn carrière bereikt hij de kwartfinal­es van een grandslamt­ornooi.
FOTO BELGA David Goffin weet met zijn geluk geen blijf: voor de tweede keer in zijn carrière bereikt hij de kwartfinal­es van een grandslamt­ornooi.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium