Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tweeling Borisavlje­vic kan Spelen in 2020 halen”

BRABOcoach Ronald Gaastra stoomt na succes Timmers en Buys nieuwe generatie klaar

- JAN BRYS

WKtickets mogen er dan misschien niet zijn uitgedeeld tijdens de Flanders Speedo Cup in Antwerpen, BRABOzwemm­ers Alexis en Valentin Borisavlje­vic en Dries Van Goedsenhov­en toonden dat de Spelen van Tokio misschien toch haalbaar kunnen zijn. Volgens coach Ronald Gaastra ziet het er vooral voor de aflossings­ploeg bij de jongens goed uit. Lorenz Weiremans lijkt na een blessure dan weer op de weg terug.

Met Pieter Timmers en Kimberly Buys beschikt BRABOcoach Ronald Gaastra al over twee gevestigde waarden, maar ook bij de jongeren manifester­en er zich enkele nieuwe namen.

Zo traint sinds september de 19-jarige tweeling Alexis en Valentin Borisavlje­vic bij Gaastra. De coach ziet in deze twee jongens, net als in Dries Van Goetsenhov­en, mogelijkhe­den met het oog op de Spelen van 2020 in Tokio. Gaastra denkt dan vooral aan de aflossinge­n. “Er is natuurlijk nog een lange weg te gaan. De tweeling zwemt nu 1’50 op de 200 meter vrije slag, maar ze weten dat daar zeker nog vier seconden af moet. Ze hebben al een mooi parcours afgelegd, maar die laatste loodjes wegen altijd het zwaarst”, zegt Gaastra.

Verder beschikt de Nederlands­e coach sinds eind 2016 ook over Nick Bodirosa, een 16-jarig talent dat zich toespitst op de 100 meter vrije slag en vlindersla­g.

“Voor Nick komen de Spelen in Japan zeker nog te vroeg. Over twee weken komt hij bij een eerste piekmoment. Dan zullen we hem behoorlijk kunnen evalueren. Lorenz Weiremans is sinds zijn schouderbl­essure nog maar net bezig. Hij heeft nog een hele weg af te leggen, maar is stilaan op de weg terug.”

Begrip voor vertrek Jade Smits

Ook de 15-jarige Jade Smits kwam tijdens de Flanders Speedo Cup in actie. Smits maakte de overstap naar ZIK Kapellen, omdat de communicat­ie met BRABO-coach Ronald Gaastra volgens haar niet naar behoren verliep. “Ik neem Jade die kritiek niet kwalijk, maar het klopt niet helemaal. Ze is een talentvoll­e zwemster en ik hoop dat ze er komt. Maar als zij en haar omgeving menen, dat ze elders beter kan presteren, dan moet ze dat zeker doen. Alleen kan ik geen zwemmers of zwemsters opnoemen, die het elders beter zijn gaan doen. Maar ik herhaal: ik wil niemand tegenhoude­n”, aldus Gaastra.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Valentin Borisavlje­vic vorig jaar tijdens de olympische stage op Lanzarote. “Samen met zijn broer heeft hij al een mooi parcours afgelegd, maar die laatste loodjes wegen altijd het zwaarst”, aldus Gaastra.
FOTO PHOTO NEWS Valentin Borisavlje­vic vorig jaar tijdens de olympische stage op Lanzarote. “Samen met zijn broer heeft hij al een mooi parcours afgelegd, maar die laatste loodjes wegen altijd het zwaarst”, aldus Gaastra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium