Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goossens’ CHOCOLATE is messcherp

Antwerpse chocolatie­r ontwerpt eetbare Leatherman voor Amerikaans bedrijf

- JOHAN VAN BAELEN

Tussen de valentijns­bestelling­en door ontwierp chocolatie­r Erik Goossens chocoladen messen voor het Amerikaans­e Leatherman. Dat bedrijf kreeg dezelfde behandelin­g als de expresiden­ten Barack Obama en Bill Clinton. Chocolatie­r Erik Goossens kreeg al wat opvallende opdrachten, hij is dus niet snel uit balans. “Toch schrok ik toen de invoerder van de multitool Leatherman

(zakmes met een kniptang, red.) binnenstap­te. Omdat de stichter van de firma, mijnheer Leatherman zelf, op bezoek kwam, wilde hij een chocoladen replica van het zakmes laten maken.”

“Ik heb het verpakt in de doos waarin ik eerder al het chocoladen zegel van de VS heb verpakt. Die doos bevatte twee verdieping­en pralines en één met het zegel. Ik had ze in- dertijd ontworpen voor ambassadeu­r Sam Fox. Ook met zijn opvolgers hield ik contact. Op hun beurt deden zij onder meer (ondertusse­n ex-)presidente­n Barack Obama en Bill Clinton zo’n doos cadeau.” Niet veel later bleek dat Timothy Leatherman himself zo vol van het geschenk was, dat hij de chocolatie­r een cadeautje stuurde.

Heft van bietensap

En daar bleef het niet bij. “Ik kreeg de Nederlands­e messenfabr­ikant Homeij aan de lijn, die gehoord had van de Leatherman. Hij wilde zakmessen als relatieges­chenk.” Bij de Leatherman was de pure chocolade afgewerkt met titaniumkl­eurig poeder, het Homeij-zakmes is afgewerkt met zilverpoed­er. Het heft kleurt rood door bietensap. “Geen enkel land heeft bij de invoer een probleem met rode biet als kleurstof. Daarom gebruik ik het ook voor onze valentijns­pralines”, aldus Goossens. “Ze kleuren wel een ietsje meer bordeaux, maar dat zie je amper.”

Die valentijns­pralines gaan overigens vooral naar het buitenland. Net zoals collega Bernard Proot van Del Rey heeft ook Erik Goossens verkooppun­ten in Japan. “Ik vertrek volgende week. Valentijn is in Japan gedurende zes weken

big business. Stel je voor: in wa- renhuizen zo groot als Harrods worden hele verdieping­en vrijgemaak­t voor pralines en chocola.”

Rockster in Japan

“Zelf ga ik al twintig jaar naar Japan, intussen heb ik er elf verkooppun­ten. Maar ik blijf het raar vinden dat ze me zien als een rockster. Ik zet aan de lopende band handtekeni­ngen op foto’s die mijn agent van me neemt. Met Valentijn zijn de klanten trouwens alleen maar vrouwen en meisjes. We verkopen pralines in doosjes voor één, drie, vier, zes pralines. Dat is normaal, want pralines zijn er twintig keer duurder dan hier, al merkt mijn portefeuil­le daar weinig van”, lacht Erik Goossens.

Het Japanse chocoladef­eest is trouwens niet gedaan na Valentijn. Een maand later is het White Day, dan kopen mannen pralines voor vrouwen. De chocolatie­r ziet het allemaal graag gebeuren. “Onze kracht is dat we artisanaal zijn. Dat is de juiste manier om tegen de grote concerns op te boksen. Door dat artisanale karakter krijg ik opdrachten zoals die van de zakmessen. Grote producente­n leveren geen handwerk. Opvallend genoeg is het maar in Japan dat je waardering voelt. Chocolade is daar dan ook een luxeproduc­t. Hier is chocola door de grote producente­n gemarginal­iseerd. In de warenhuize­n staan de eitjes voor Pasen alweer klaar...”

www.goossensch­ocolatier. com

ERIK GOOSSENS Antwerpse chocolatie­r “De juiste manier om tegen de grote concerns op te boksen, is artisanaal handwerk af te leveren.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Erik Goossens toont
zijn creaties. Inzet: de Leatherman.
FOTO'S JORIS HERREGODS Erik Goossens toont zijn creaties. Inzet: de Leatherman.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Homeijmes.
FOTO JORIS HERREGODS Het Homeijmes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium