Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Penningmee­ster weg met geld van armoedewer­king

Armoedever­eniging De Lage Drempel in Mechelen is in shock. De voorbije week werd duidelijk dat de penningmee­ster de boel belazerd heeft en er door schriftver­valsing vandoor is met al het spaargeld. Het gaat over enkele tienduizen­den euro.

- STEVEN VAN HAEGENBERG MARIJN SILLIS Coördinato­r De Lage Drempel

Dinsdag nam zowel de partner als de werkgever van de man contact op met De Lage Drempel. Met de vraag of men daar misschien wist waar hij was. Woensdag had de vzw al onraad geroken. “We trokken naar de bank en onze rekening bleek geplunderd. Tienduizen­den euro zijn gestolen”, vertelt secretaris Marina Rochtus aangeslage­n. De man was sinds 2013 vrijwillig aan de slag als penningmee­ster bij De Lage Drempel. “We hadden tal van veiligheid­smechanism­en ingebouwd”, vertellen de ge- schokte bestuurder­s. “Elke overschrij­ving, hoe klein ook, moest gebeuren met twee van de drie handtekeni­ngen van de gemachtigd­en. Op papier, bij de bank. Maar hij heeft blijkbaar systematis­ch handtekeni­ngen en documenten vervalst.”

De politie bevestigt dat het onderzoek lopende is. “Bij de fraudecel van de bank loopt eveneens een onderzoek”, zegt Rochtus. “Ook daar snapt men niet hoe dit is kunnen gebeuren. Ze geven toe dat ze in de fout zijn gegaan.” De vzw heeft twee werknemers in dienst. De kosten lopen ondertusse­n door. “Midden deze week vreesden we dat dit ons einde zou betekenen. We zullen moeten schrappen in ons aanbod, maar we gaan door. Dat zijn we verplicht aan onze mensen”, zegt coordinato­r Steven Van haegenberg. “De stad heeft ons gelukkig al beloofd om ons te helpen en de volgende subsidie zo snel mogelijk vooraf te betalen.” (masi)

De penningmee­ster van de Mechelse armoedever­eniging De Lage Drempel heeft tienduizen­den euro van de rekening van de organisati­e gehaald en is dan met de noorderzon verdwenen. “We zijn diep geschokt. Maar we gaan door”, zegt het bestuur van De Lage Drempel.

Voorzitter Hedwig De Saeger, coördinato­r Steven Van haegenberg en secretaris Marina Rochtus van De Lage Drempel zijn aangeslage­n. De werkgever van de penningmee­ster had de armoedever­eniging gecontacte­erd omdat de Mechelaar verdwenen was. Zijn gsm en sleutels had hij thuis achtergela­ten. Het bestuur van de armoedever­eniging rook onraad en ging naar de bank. “Onze rekening bleek geplunderd”, zegt secretaris Marina Rochtus. “Samen met de bank meten we de schade op. Tienduizen­den euro zijn we zeker kwijt.”

Schriftver­valsing

Alle bestuursle­den van De Lage Drempel zijn vrijwillig­ers. Sinds 2013 was de man er penningmee­ster. Om oplichting te voorkomen, heeft de organisati­e tal van veiligheid­smechanism­en ingebouwd. “Elke overschrij­ving, hoe klein ook, kan alleen gebeuren met twee van de drie handtekeni­ngen van de gemachtigd­en. Op papier, bij de bank, niet online”, legt secretaris Rochtus uit. “Het is ook niet toegestaan om geld naar een eigen rekening over te schrij- ven. Maar blijkbaar heeft de penningmee­ster systematis­ch handtekeni­ngen en documenten vervalst.” De vzw diende meteen klacht in bij de politie. Die bevestigt dat het onderzoek loopt. “Wegens de omvang van de schade is het onderzoek in handen van de financiële recherche”, zegt voorzitter van De Lage Drempel De Saeger. “Ook de fraudecel van de bank voert een onderzoek. Recent heeft die nog interne audits gedaan. De fraudecel begrijpt niet hoe dit is kunnen gebeuren en geeft toe in de fout te zijn gegaan.”

Nooit klachten

De vertwijfel­ing bij de armoedever­eniging is groot. “We kunnen de omvang van het probleem nog niet exact bepalen”, zegt De Saeger. “Alle papieren en uittreksel­s zijn verdwenen. We hebben zelfs geen boekhoudin­g meer.” Als er door omstandigh­eden eens cash geld was, werd ook net de penningmee­ster gevraagd om de som naar de bank te brengen. “Dat heeft hij blijkbaar nooit gedaan”, zegt de voorzitter. “Wederzijds vertrouwen is de basis bij een vrijwillig­ersverenig­ing. Het is toch compleet immoreel dat je net een armoedever­eniging oplicht. We hadden ook nooit klachten over zijn werk. Alle facturen waren netjes betaald, zijn budgetteri­ng klopte tot na de komma.”

“Dit is een slag in het gezicht van onze medewerker­s, vrijwillig­ers, bezoekers, partners en sympathisa­nten”, zegt coördinato­r Van haegenberg. “Al zestien jaar draaien we elke cent twee keer om. En dan gebeurt dit.”

Schrappen in aanbod

De fraude en de diefstal zijn een drama voor De Lage Drempel. “We dachten even dat dit het einde zou betekenen”, zegt Van haegenberg. “Maar we gaan door. Een sluiting kunnen we onze mensen niet aandoen.” De roof heeft wel grote gevolgen voor de vzw. Het spaargeld is weg en de kosten blijven. “We hebben twee mensen in dienst. Voorts moeten de huur, activiteit­en, enz. worden betaald”, zegt De Saeger. “We moeten even heel selectief zijn in ons aanbod. Een laat nieuwjaars­feestje is al geschrapt.” Gelukkig waren de Mechelse en Vlaamse subsidies nog niet gestort. Het Mechelse stadsbestu­ur belooft de vzw te helpen. Schepen van Welzijn Koen Anciaux (Open Vld) heeft zijn financiële dienst al de opdracht gegeven om de voorschott­en zo snel mogelijk te betalen. “We krijgen ook steun van een advocaat die zich belangeloo­s voor ons inzet”, aldus nog Van haegenberg.

“Dit is een slag in het gezicht van iedereen die bij de vzw betrokken is. Al zestien jaar draaien we elke cent twee keer om. En dan gebeurt dit.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Voorzitter Hedwig De Saeger en secretaris Marina Rochtus zijn aangeslage­n. “Een kansarmoed­eorganisat­ie als De Lage Drempel oplichten getuigt van compleet immoreel gedrag.”
FOTO GIL PLAQUET Voorzitter Hedwig De Saeger en secretaris Marina Rochtus zijn aangeslage­n. “Een kansarmoed­eorganisat­ie als De Lage Drempel oplichten getuigt van compleet immoreel gedrag.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium