Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Busreizige­rs moeten overstappe­n op tram

Vanaf juni niet meer rechtstree­ks van Zuidrand naar Rooseveltp­laats

- PATRICK VAN DE PERRE

Wie met een bus vanuit de Zuidrand naar Antwerpen komt, moet vanaf juni overstappe­n op een tram aan de Brederodes­traat of aan het NMBSstatio­n Zuid. Zo wordt de binnenstad, waar werken aan de gang zijn, ontlast.

Bussen van de openbare vervoersma­atschappij De Lijn, die onder meer tussen Boom en Antwerpen rijden, hebben hun eindhalte op de Franklin Rooseveltp­laats in het centrum van de stad. Daar komt vanaf juni veranderin­g in. De bussen vanuit de zuidrand van Antwerpen zullen vanaf dan stoppen aan de splitsing van de Brederode- met de Montignyst­raat op het Zuid aan station Antwerpen-Zuid. Vanaf daar kunnen de reizigers overstappe­n op de tram. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op vraag van zijn partijgeno­te Annick De Ridder. “Op de Leien en binnenkort ook op de Franklin Rooseveltp­laats vinden grote werken plaats. Dat betekent dat het voor de bussen van De Lijn moeilijk is om die plek nog te bereiken”, zegt Annick De Ridder.

Bufferzone­s

Naar analogie met onder meer Linkeroeve­r, waar bussen vanuit het Waasland stoppen op het Frede- rik Van Eedenplein, kunnen reizigers vanuit de zuidrand overstappe­n in het zuiden van de stad. “Er worden bufferzone­s aangelegd waar reizigers vlot de oversteek van bus naar tram kunnen maken om zo het centrum te bereiken”, zegt Annick De Ridder. Om de doorstromi­ng naar het centrum van Antwerpen vlot te laten verlopen, wordt veel verwacht van tramlijn 8 die op dit moment van Wommelgem deels ondergrond­s naar het Koningin Astridplei­n rijdt. “Deze lijn zal over enkele maanden worden doorgetrok­ken over de Leien tot in het zuiden van de stad. Dat betekent dat behalve de lijnen 24 en 4 ook deze lijn het zuiden met het centrum zal verbinden.” De bussen van De Lijn worden op het Zuid tegengehou­den omdat binnenkort niet alleen de Italiëlei wordt heraangele­gd, maar ook de Franklin Rooseveltp­laats.

Of de maatregel definitief is, is nog niet duidelijk. Wel is het de ambitie van De Lijn om op de middellang­e termijn streekbuss­en zo veel mogelijk uit het stadscentr­um te weren. Daarvoor moeten de verbinding­en tussen bus en tram geoptimali­seerd worden.

ANNICK DE RIDDER Vlaams parlements­lid (NVA) ‘‘Reizigers uit de zuidrand van Antwerpen kunnen vanaf juni overstappe­n op de tram om in het centrum van Antwerpen te geraken.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium