Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met kinderen blijf je beter weg uit Moretusbur­g”

Uitstoot van Umicorefab­riek houdt hele Hobokense wijk bezig

-

Ofwel moet Umicore verdwijnen, ofwel de hele woonwijk.” Dat is volgens Abdeljalil Mazid (39), bewoner van de Moretusbur­gwijk in Hoboken, de enige oplossing om de veiligheid van de kinderen in de wijk te garanderen.

Bij vijftien kinderen in de Moretusbur­gwijk in Hoboken werden verhoogde lood-in-bloedwaard­en vastgestel­d. Het is voor het eerst in jaren dat er zo veel kinderen zijn met verhoogde waarden. Hannah Kleykens (2) woont vlak tegenover de loodraffin­aderij. In haar bloed werd 36 microgram lood per deciliter bloed vastgestel­d, zeven keer zoveel als de maximumwaa­rde van 5 mcg/dl, opgelegd door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. De oorzaak zijn dakwerken die het bedrijf Umicore heeft uitgevoerd, eind 2015. Tijdens de werken was er gedurende maanden een piek van de looduistoo­t. Benny Kleykens, de vader van Hannah, is ongerust. Niet alleen over de gezondheid van zijn eigen dochter, maar over die van alle kinderen in de wijk.

“Een typische reactie die we te horen krijgen is ‘waarom verhuizen jullie niet?’”, zegt hij. “Tja, we moeten ons huis eerst verkocht krijgen en we weigeren het te verkopen aan gezinnen met kinderen. Maar bovenal, we wonen hier graag. Dit is een erg leuke wijk.”

Zwarte plekken

Overal in de wijk klinkt hetzelfde geluid: Moretusbur­g is een kleine, gezellige wijk, maar de nabijheid van Umicore, zijn looduitsto­ot en de gevaren ervan voor kinderen houden veel bewoners bezig. “Met kinderen blijf je hier beter weg”, zegt Daniël Bauwens (56), geboren en getogen in Moretusbur­g. “De laatste jaren is er veel verbeterin­g qua looduitsto­ot, maar het is niet voor niets dat Woonhaven (de Antwerpse sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij, red.) hier geen huurders toelaat met kinderen onder de twaalf jaar. Toen ik nog een kleine jongen was, was het heel erg. Als het regende en we speelden buiten, kwamen we thuis met zwarte plekken op ons gezicht.”

Bloedtests

Iets verderop in de wijk woont Abdeljalil Mazid (39), vader van Ilias (4), Salim (3) en Adam (3). Hij kocht met zijn vrouw twee jaar geleden een huis in Moretusbur­g. “Bij de laatste bloedtest hadden onze drie kinderen ook lood-in-bloedwaard­en boven de 30 mcg/dl. Dat is schrikken”, vertelt Mazid. “Wij kenden de geschieden­is van deze wijk niet en toen we de makelaar de vraag stelden of die fabriek van Umicore niet gevaarlijk was voor de gezondheid, gaf hij ons de garantie dat er niets aan de hand was. Ik voel me bekocht. Die man koos geld boven de gezondheid van mijn kinderen. Dat maakt mij bijzonder kwaad. Ik zou graag verhuizen, maar mijn geld zit in dit huis. Trouwens, ik zou het niet over mijn hart krijgen om dit huis te verkopen aan iemand met kinderen. Dit is een wijk waar enkel volwassene­n zouden mogen wonen, bij hen zijn de risico’s bijna onbestaand­e. Maar in een ideale wereld moet ofwel Umicore verdwijnen, ofwel de hele woonwijk. Als het onze kinderen een veilige toekomst kan bieden, mag heel de wijk hier platgegooi­d worden. Dat is de enige oplossing.” JAN STASSIJNS

ABDELJALIL MAZID (39) DANIËL BAUWENS (56) “Ik zou graag verhuizen, maar mijn geld zit in dit huis. Ik krijg het bovendien niet over mijn hart om mijn huis aan iemand met kinderen te verkopen.” “Toen ik als kleine jongen buiten in de regen speelde, kwam ik thuis met zwarte plekken op mijn gezicht.” Bewoner Moretusbur­g Bewoner Moretusbur­g

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Het speelplein van Moretusbur­g ligt in de schaduw van de Umicorefab­riek.
FOTO ROBBIE DEPUYDT FOTO ROBBIE DEPUYDT Het speelplein van Moretusbur­g ligt in de schaduw van de Umicorefab­riek.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium