Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook duiveluitd­rijver op lijst

Antwerpse folter-imam is een van meest gezochte criminelen van ons land

- JORIS VAN DER AA

De federale politie heeft Othmane Galouby (35), de Antwerpse imam die in 2015 tot tien jaar cel werd veroordeel­d voor de fatale duiveluitd­rijving waarbij de 18jarige Layla Achihi om het leven kwam, op de lijst van meest gezochte criminelen geplaatst.

Het verhaal van Layla Achichi, de lesbische studente die gedwongen werd een onmenselij­ke duiveluitd­rijving te ondergaan om ‘te genezen van haar geaardheid’, ligt nog vers in het geheugen, ook al dateert het drama van 2009. De ouders van het meisje namen Othmane Galouby (35), een ‘geleerde’ die was verbonden aan de moskee El Fath An Nasr op de Sint-Bernardses­teenweg, aan om het meisje te ‘behandelen’. Galouby onderwierp Layla aan een islamitisc­he duiveluitd­rijving, een ritueel dat de ‘djinns’ of boze geesten uit haar lichaam zouden moeten verjagen.

Tijdens de eerste sessies beperk- te Galouby zich nog tot het opzeggen van gebeden en islamitisc­he teksten, maar op de derde dag zette hij de grote middelen in. Layla werd overgoten met kokend water en ook haar lichaam werd ingesmeerd met een bijtende substantie, die zelfs nog na haar dood schade zou aanrichten aan haar lichaam. Zowel de rechtbank van eerste aanleg als het hof van beroep kwalificee­rden de feiten als foltering, met de dood tot gevolg. Galouby werd veroordeel­d tot tien jaar effectieve celstraf. Othmane Galouby zag de bui al hangen en wachtte het finale verdict niet af. Nog voor de rechtbank een uitspraak had gedaan, bleek hij met de noorderzon verdwenen. De Marokkaans­e gebedsgene­zer vluchtte wellicht terug naar zijn vaderland, om te ontsnappen aan zijn celstraf. Marokko levert immers geen onderdanen uit aan andere landen.

Tips over mogelijke schuilplaa­ts

Galouby krijgt twee jaar na zijn veroordeli­ng nu ook een gezicht. Het Fugitive Active Search Team (FAST) plaatste zijn mugshot op de ‘most wanted’-lijst van meest gezochte criminelen van België. Door zijn signalemen­t in het openbaar te brengen, hoopt de politie niet alleen tips te krijgen over de mogelijke schuilplaa­ts van de voortvluch­tige, de mediaaanda­cht beperkt Galouby meteen ook in zijn bewegingsv­rijheid. Vanaf het moment dat hij één stap buiten Marokko zet, riskeert hij opgepakt en uitgelever­d te worden aan ons land.

 ?? FOTO'S RR, PAGIA ?? Othmane Galouby.
FOTO'S RR, PAGIA Othmane Galouby.
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Slachtoffe­r Layla Achichi.
FOTO BERT HULSELMANS Slachtoffe­r Layla Achichi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium