Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kostenvers­chillen tussen gemeenten zijn wel erg groot”

Vlaams Parlements­lid Koen Van den Heuvel (CD&V) pleit voor meer faire prijzen

-

De kosten die een gemeente per inwoner betaalt voor de brandweer, lopen sterk uiteen. Voor een inwoner van de stad Antwerpen komt het op 116 euro, voor een inwoner van Herenthout op 15 euro.

Vlaams Parlements­lid Koen Van den Heuvel (CD&V) vroeg aan Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) hoeveel de brandweer per inwoner kost. Het gaat daarbij om de gemiddelde kostprijs die een gemeente voor de brandweer betaalt. Die maakt 80% van het totale budget voor de brandweer uit. De rest van het geld komt van de federale overheid. “Sinds 1 januari 2015 is de grote brandweerh­ervorming in werking getreden”, zegt Koen Van den Heuvel. “Een van de doelen was dat alle gemeenten een faire prijs zouden betalen voor kwaliteits­volle hulpverlen­ing. Maar deze doelstelli­ng is in het eerste jaar van de hervorming zeker niet behaald. De kostprijs per inwoner verschilde in 2015 sterk van zone tot zone én ook nog eens van gemeente tot gemeente binnen een zone. Het is normaal dat een stad als Antwerpen met een beroepsbra­ndweerkorp­s en door de aanwezighe­id van veel industrie en de haven meer betaalt dan een kleine gemeente. Maar in 2015 betaalde een inwoner van de stad Antwerpen acht keer zoveel als een inwoner van Herenthout. Dat verschil is wel erg groot.”

“Wij schaffen prijsversc­hil af”

De prijsversc­hillen gelden ook in de brandweerz­one Rivierenla­nd, waarin ook Puurs zit. Koen Van den Heuvel is burgemeest­er van Puurs. Zijn gemeente betaalt 38 euro per inwoner voor de brandweer. Andere gemeenten in Rivierenla­nd betalen veel meer of minder. Voor Mechelen is dat bijvoorbee­ld 49 euro per inwoner. Niel betaalt 27 euro per inwoner. “We maken een einde aan die prijsversc­hillen”, zegt Van den Heuvel. “Vanaf 2019 zal iedere gemeente een gelijke bijdrage van zo’n 40 euro per inwoner betalen. Elke gemeente moet dan wel dezelfde dekkingsgr­aad hebben. Het mag dan niet meer gebeuren dat een inwoner van de ene gemeente veel langer op een brandweerw­agen moet wachten dan een inwoner van een andere gemeente. Daarom zullen we in de komende jaren enkele brandweerk­azernes verplaatse­n. De brandweerk­azernes van Willebroek en Heist-op-den-Berg zullen bijvoorbee­ld verhuizen en er komt een nieuwe kazerne in de Rupelstree­k.”

“Lint betaalt al veel minder”

Ook andere brandweerz­ones willen de kostenvers­chillen beperken. In de brandweerz­one Antwerpen Rand is dat bijvoorbee­ld al grotendeel­s gebeurd. In 2015 betaalde Lint volgens de cijfers van Vlaams minister Liesbeth Homans nog 53 euro per inwoner. ” Vandaag is dat nog maar 28 euro”, zegt Erik Janssen, brandweerc­ommandant van de zone Antwerpen Rand. “We hebben de verschille­n tussen de gemeenten beperkt. Toch zal de ene gemeente nog steeds meer betalen dan de andere. Schilde betaalt in 2017 bijvoorbee­ld 34 euro per inwoner. We berekenen de bijdrage per inwoner op basis van twee factoren. Het aantal inwoners bepaalt voor 75% de kostprijs per gemeente. Hoe meer inwoners, hoe meer oproepen er kunnen binnenkome­n. De andere 25% van de kostprijs wordt bepaald door het kadastraal inkomen. Gemeenten met veel industriez­ones en villa’s hebben een hoger kadastraal inkomen, en hebben meer kans op brand.”

Uithoeken betalen minder

Ook in de brandweerz­one Kempen zijn er grote verschille­n tussen de gemeenten onderling. “Die verschille­n zullen verkleinen tegen 2019”, zegt korpschef Koen Bollen. “Maar we evolueren zeker niet naar een systeem waarbij iedere gemeente hetzelfde betaalt per inwoner. We zijn nu eenmaal sneller in het centrum van Geel dan in een uithoek van Herselt. Sommige gemeenten, zoals Geel, betalen ook meer omdat ze de ziekenwage­ns van de brandweer vaker gebruiken. Andere gemeenten gebruiken dan weer de ziekenwage­ns van een ziekenhuis, en betalen die kosten dus niet aan de brandweer.” CHRISTOF WILLOCX

 ??  ?? Kosten voor de brandweer per gemeente
Kosten voor de brandweer per gemeente
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium