Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gastank inbouwen: 12.000 euro winst

Misbruik van groene steunmaatr­egelen voor dure wagens

- BART MOERMAN, FARID EL MABROUK

De autowereld heeft een nieuw achterpoor­tje gevonden om belastinge­n te ontduiken op peperdure wagens. Door een klein gastankje van 4.000 à 6.000 euro erin te stoppen kan tot 18.000 euro uitgespaar­d worden. Dat heeft Vlaams Parlements­lid Matthias Diependael­e (NVA) ontdekt. En je kan gerust gewoon op benzine blijven rijden. Vlaams viceminist­erpresiden­t Bart Tommelein (Open Vld) belooft een onderzoek.

‘Stop een aardgastan­k in je pkbom en betaal er geen belastinge­n op.’ Met die boodschap promoot een autowebsit­e een toch wel heel oneigenlij­k gebruik van de overheidss­teun voor groene energie. Het lijkt belachelij­k om een peperdure wagen te kopen en dan kofferruim­te op te offeren aan zo’n gastank. Maar het gebeurt, ontdekte N-VA-fractielei­der in het Vlaams Parlement Matthias Diependael­e. Installate­urs van gastanks pronken op hun sites met fo- to’s van omgebouwde benzinevre­ters, van Maserati’s over Aston Martins, Porsche Cayennes en zelfs een enkele Rolls-Royce en Bentley.

Het tankje erin op de foto’s lijkt soms echt wel piepklein. “Veel meer dan 100 kilometer rijd je daar niet mee, met auto’s die zoveel verbruiken”, zegt Diependael­e, die ervoor pleit om een minimumgro­otte uit te werken voor de belastingv­rijstellin­g.

Op brandstof rijden

Maar het misbruik kan nog verdergaan: niets zegt dat die gastankjes gebruikt worden. Want als CNG, gecomprime­erd aardgas, in een auto ingebouwd wordt, kan de bestuurder nog steeds op de oorspronke­lijke brandstof rijden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, want milieuspec­ialisten zijn het erover eens dat zo’n gasauto een pak minder vervuilend is dan benzine of diesel. Vandaar dat de vorige Vlaamse minister van Energie, Annemie Turtelboom (Open Vld), besliste om die auto’s vrij te stellen van de belasting op inverkeers­telling én van de jaarlijkse verkeersbe­las- ting. Die maatregel loopt tot 2020. Wie zijn dure auto zo ombouwt, bespaart 18.000 euro aan belastinge­n: circa. 5.000 aan BIV en 13.000 aan verkeersta­ks over vier jaar. De installati­e kost maar 4.000 tot 6.000 euro. Een winst van 12.000 euro dus.

Buiten alle verhouding­en

Diependael­e is verbolgen. “Ik ben niet tegen de steun aan aardgas. Integendee­l, het is beter voor het leefmilieu dan benzine of diesel. Maar op die dure auto’s is de fiscale steun buiten alle verhouding­en.” Ook bevoegd minister Tommelein vindt het buiten verhouding. Hij belooft een onderzoek naar mogelijke misbruiken. “Dit is een uitwas die vooraf niet was ingeschat”, zegt hij. Toch is het misbruik nog beperkt, denkt hij: vorig jaar werden 104 dergelijke grote auto’s ingeschrev­en met een gastank. Als ze die echt gebruiken, wordt veel vervuiling uitgespaar­d en mag er van Tommelein wel degelijk steun zijn, maar zeker niet zoveel.

 ?? FOTO RR ?? Een klein gastankje toevoegen aan deze Aston Martin en hij is vrijgestel­d van verkeersbe­lasting.
FOTO RR Een klein gastankje toevoegen aan deze Aston Martin en hij is vrijgestel­d van verkeersbe­lasting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium