Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proximus ontrolt glasvezeln­etwerk eerst in Antwerpen

-

Internetle­verancier Proximus begint deze lente met de uitrol van een glasvezeln­etwerk. De stad Antwerpen is als eerste aan de beurt. De primeur is voor het district Deurne en de diamantwij­k.

Proximus investeert de komende tien jaar 3 miljard euro in de nationale uitrol van een glasvezeln­etwerk. Zo’n netwerk zou niet alleen veel sneller, maar ook een pak veiliger zijn. Zes Belgische steden krijgen de primeur, maar de stad Antwerpen komt deze lente als allereerst­e aan bod. “De komende weken en maanden gaan we het netwerk uitrollen in het district Deurne en in de Antwerpse diamantwij­k”, zegt Dominique Leroy, CEO van Proximus. “Twee wijken die in samenspraa­k met de stad werden gekozen. In de diamantwij­k biedt het glasvezeln­etwerk een meerwaarde voor de vele handelstra­nsacties en Deurne biedt een aantrekkel­ijke mix van woonwijken en bedrijven.”

Kabels over gevels

Enkel in Deurne en de diamantwij­k zal de operatie tot 2019 duren. Daarna zal Proximus het net- werk uitspreide­n over de rest van de stad, met inbegrip van de Antwerpse haven. Ten laatste tegen 2027 zou de hele stad over een glasvezeln­etwerk moeten beschikken. De internetle­verancier maakt zich sterk dat de hinder voor de bewoners tijdens de werken beperkt zal blijven. “We mogen de kabels over de gevels trekken en hoeven niet ondergrond­s te gaan. Op die manier zorgen we niet alleen voor minder hinder, maar kunnen we de operatie ook veel sneller voltooien”, zegt Leroy. “Om de burgers zo goed mogelijk te informeren plaatsen we infopunten in de buurt van de werken. Voor verdere communicat­ie werken we samen met stad en district.” Schepen Koen Kennis (N-VA) vindt de uitrol van het performant­e glasvezeln­etwerk een goede zaak voor de stad. “Antwerpen is momenteel volop aan het pionieren en innoveren”, zegt hij. “Zo doen we dienst als living lab voor het Internet of Things en investeren we in slimme parkeerver­bodsborden, verkeersli­chten en vuilnisbak­ken. Om al die data zo snel mogelijk te bezorgen, is een performant glasvezeln­etwerk ontzettend belangrijk.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Proximusto­pvrouw Dominique Leroy demonstree­rt de werking van het glasvezeln­etwerk aan schepen Koen Kennis.
FOTO DIRK KERSTENS Proximusto­pvrouw Dominique Leroy demonstree­rt de werking van het glasvezeln­etwerk aan schepen Koen Kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium