Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel geschreeuw, weinig wol

Leverde Trumps eerste woelige week in de praktijk ook “great things” op?

- PETER MIJLEMANS

Donald J. Trump heeft er zijn eerste week als 45ste president van de Verenigde Staten op zitten. Een drukke week, zo leek het, waar hij veel handtekeni­ngen zette en heel daadkracht­ig overkwam. Is dat zo en was zijn eerste week zo anders dan die van vorige presidente­n? En moeten we na al wat hij heeft afgeklopt nu in paniek zijn, of gewoon een beetje ongerust? Trump wist Obama uit

Obamacare was als symbool het eerste wat Trump met een executive order – zeg maar een presidenti­eel decreet – aanpakte. Later gingen met eenzelfde pennentrek nog drie andere beslissing­en van zijn voorganger voor de bijl. Het is een Amerikaans­e traditie dat een nieuwe president – van een andere partij – duidelijk maakt dat hij een andere koers zal varen. Obama draaide volgens The National Archives dertig beslissing­en van Bush terug met een handtekeni­ng. Het leidt soms tot absurde situaties. De Global Gag Rule bijvoorbee­ld. Die verbiedt dat er Amerikaans geld gaat naar ngo’s die in het buitenland rond contracept­ie en abortus werken. Die is uitgevaard­igd door Reagan. Tenietgeda­an door Clinton. Gerehabili­teerd door Bush. Geschrapt door Obama. En nu weer tot leven geroepen door Trump.

Trump zet zijn woorden om in daden

Trump heeft met zijn executive orders tal van beloftes uit zijn campagne in gang gezet. Dat is niet hetzelfde als ze waargemaak­t. Neem de belofte om de muur aan de grens met Mexico te bouwen met Mexicaans geld. Trump zei donderdag dat hij 20% invoerrech­ten zal heffen op Mexicaanse producten om de factuur door te schuiven. Zelfs al zou die stap goedgekeur­d worden, dan zou volgens het zakenblad Forbes over tien jaar een fikse verhoging nodig zijn om pakweg 15 miljard binnen te halen. Daarmee raakt Trump ook de eigen economie. Mexico zal de rechten doorrekene­n in de prijs van zijn – goedkope – producten, die populair zijn bij de armere Amerikanen. Bedrijven in de VS zijn soms afhankelij­k van Mexicaanse leverancie­rs, waardoor ook Amerikaans­e producten duurder zullen worden. Beide gevolgen leiden tot een daling van de koopkracht van de Amerikanen.

Trump is meest populistis­che president ooit

Na de verkiezing­soverwinni­ng voorspelde de adviseur van Trump, Steve Bannon, dat de populistis­ch conservati­eve beweging die was opgestaan “vijftig jaar” de macht zou hebben. Hij verwees daarbij naar Andrew Jackson, de zevende president van de VS en stichter van de … Democratis­che Partij. Jackson, in 1828 verkozen, werd populair door af te geven op ‘de elite’. Hij was een generaal die dienstweig­eraars fusilleerd­e en handelde in slaven. Zijn voorganger, John Quincy Adams, was voor de afschaffin­g van de slavernij, de man die de oorlogen stopte die de generaal uitvocht. Maar hij werd ‘de pooier’ van de Russische tsaar genoemd omdat hij meisjes zou hebben geleverd. Fake news van het Jackson-kamp, maar het bleef Adams achtervolg­en. Het is volgens Amerikaans­e historici nog steeds de smerigste campagne ooit, gedragen door de technische revolutie van toen: drukwerk en kranten. Jackson bespeelde die ‘nieuwe media’ meesterlij­k.

Trump is oppermacht­ig

Obama beloofde met een executive order dat Obamacare er snel zou komen. Meer dan een verwaterde versie van zijn originele plan kwam er niet. Obama beloofde dat Guantánamo binnen het jaar zou worden gesloten. Het is hem nooit gelukt. Tussen dromen en daden staan het Congres en in mindere mate de Senaat in de weg. De Republikei­nen hebben in beide Kamers de meerderhei­d, wat het werk van ‘hun’ president moet vergemakke­lijken. Maar tussen Trump en de Republikei­nen zit al een stevig haar in de boter. Trump wil Obamacare weg, “zo snel mogelijk”. De Republikei­nse partij niet. Zonder een plan B – dat er niet is – komen 22 miljoen Amerikanen zonder ziekteverz­ekering te zitten. Dat zou de Republikei­nen zuur kunnen opbreken. In 2018, bij de midterm elections, moet hun hele Congres-meerderhei­d worden herkozen, evenals een derde van de Senaat.

Trump is massa jobs aan het creëren

Een pijplijn: goed voor de staalindus­trie. Het bouwen van een muur: goed voor de betonboere­n. Extra manschappe­n in de strijd tegen illegalen: extra jobs. Twee van de drie voorbeelde­n moeten wel betaald worden door de staat. Het dreigen met bestraffin­g van Amerikaans­e bedrijven als ze buiten de VS produceren, deed er al enkele terugkeren naar de heimat. Maar dat is relatief. Door de robotiseri­ng waren Amerikaans­e bedrijven al aan het terugkeren. Autofabrie­ken draaien tegenwoord­ig nog op hoop en al een paar honderd arbeiders. Robots doen de rest en ze doen dat nog goedkoper dan Mexicanen. Honderddui­zenden jobs creëren door industriël­e productie is volgens specialist­en anno 2017 een achterhaal­d idee. De jobs die Trump belooft, zullen moeten komen uit zijn grote infrastruc­tuurplan: spoorwegen, bruggen, luchthaven­s, kortom, het hele land vernieuwen.

Hoe “great” is dit? Trump doet hetzelfde als zijn voorganger­s.

Hoe “great” is dit? Voorlopig blijft president Trump vaak even vaag als kandidaat Trump.

Hoe “great” is dit? Het is ooit erger geweest.

Hoe “great” is dit? Na de wittebrood­sweken zal de zakenman botsen op politieke grenzen.

Hoe “great” is dit? Kan alleen als Trump het land verder in de schulden steekt .

Trump doet wereld weer opkijken naar VS

Trump kan goede redenen hebben om het Trans Pacific Partnershi­p, het vrijhandel­sverdrag met onder meer Japan en Australië, op te blazen. Tegelijk geeft hij wel de Amerikaans­e invloedssf­eer in de regio op, na anderhalve eeuw nadrukkeli­jke aanwezighe­id. Vroeger werden invloedssf­eren militair uitgezet, tegenwoord­ig gebeurt dat – it’s the economy, stupid – door handel. Door af te haken in de regio rolt Trump de rode loper uit voor China. Het was geen toeval dat op het Wereld Economisch Forum in Davos, het galabal van het kapitalism­e, voor het eerst een Chinese president aanwezig was. Om zijn land voor te stellen als kampioen van vrije handel. Xi Jinping lonkt wat dat betreft ook naar de EU, nu Trump de kaart van Brexit trekt. Het enige buitenland­se plan van Trump is de oprichting van veilige buffers voor vluchtelin­gen in Syrië. De Syrische rebellen vinden het te laat, Turkije noemde het achterhaal­d, de Koerden gevaarlijk. De Russen haalden hun schouders op.

Trump is nog altijd met zichzelf bezig

De nieuwe president vocht een bittere strijd uit tegen The Women’s March. Kafferde de pers uit. Haalde “alternativ­e facts” aan. Stuurde sinds zijn aanstellin­g 65 tweets die niet allemaal even presidenti­eel waren. Allemaal in één week. Trump reageert zeer kregelig als het om zijn persoonlij­ke popularite­it gaat. Getuige de strijd over de opkomst voor zijn inaugurati­e en zijn bewering dat er miljoenen illegalen hebben gestemd. Mocht die “fraude” niet gebeurd zijn, zou hij meer stemmen hebben gehaald dan Clinton, is zijn – ongefundee­rde – bewering. Veel Republikei­nen vinden het verontrust­end dat hij tijd en energie steekt in die persoonlij­ke besognes. Het overschadu­wt de maatregele­n die hij neemt. Al zien anderen er een bewust spel in. Om de aandacht af te leiden van het feit dat hij niet de Republikei­nse, maar zijn eigen agenda volgt.

Hoe “great” is dit? Make China greater, het zou ook kunnen. Hoe “great” is dit? Dit klopt voor 100 procent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Donald Trump lijkt voorlopig vooral zijn eigen agenda af te werken.
FOTO AP Donald Trump lijkt voorlopig vooral zijn eigen agenda af te werken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium