Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bak het niet te bruin

Te donkere frieten en toast zijn ongezond

-

De Britten krijgen van hun eigen voedselage­ntschap de raad om aardappele­n graanprodu­cten zoals frieten en toast liever goudgeel dan bruin te bakken. Zo vermindere­n ze de inname van acrylamide, een stof die kanker kan verwekken.

‘Go for gold’, ofwel ‘ ga voor goud’. Het zou een slogan van een nationaal olympisch team kunnen zijn, maar het is de slagzin waarmee het Food Standards Agency (FSA) de Britse bevolking nu duidelijk probeert te maken dat ze onder meer aardappele­n en brood bij het bakken of roosteren beter niet te bruin laten worden. Goudgeel is veel beter om de hoeveelhei­d acrylamide te beperken, een stof die kwalijke gezondheid­seffecten heeft. Maar voor dokter en onderzoeks­ter Janneke Hogervorst van de Universite­it Hasselt mag het advies nog een pak scherper. Zij doctoreerd­e in Nederland precies op dit thema. Wat is acrylamide precies? Janneke Hogervorst: Acrylamide is geen chemische toevoeging. In 2002 is ontdekt dat de stof op een natuurlijk­e manier ontstaat wanneer aardappel- en graanprodu­cten boven 120 graden Celsius verhit worden. Acrylamide komt voor in gebakken chips, frieten, toast en koekjes, maar ook in geroosterd­e koffiebone­n. En hoe bruiner je iets bakt, hoe meer acrylamide er vrijkomt en hoe meer van de stof de mens naar binnen krijgt.

Acrylamide is dus niet bepaald gezond?

Nee, het is een vrij reactief stofje dat allerlei gevolgen veroorzaak­t. Zo is de stof neurotoxis­ch, wat betekent dat ze gevolgen kan hebben voor het zenuwstels­el. De in- name ervan leidt ook tot verminderd­e voortplant­ing en mogelijk zelfs schade aan de ongeboren vrucht. Neurotoxic­iteit is vooralsnog alleen bekeken bij mensen die door hun beroep vaak aan de stof zijn blootgeste­ld. Acrylamide komt in nogal wat productiep­rocessen voor. Maar er zijn ook al verscheide­ne onderzoeke­n bij de algemene bevolking uitgevoerd die lieten zien dat wanneer de moeder veel acrylamide binnenkrij­gt tijdens de zwangersch­ap, haar kindje minder weegt bij de geboorte.

Is de stof ook kankerverw­ekkend? Dat is de eigenschap die inderdaad de meeste aandacht krijgt. Bij dieren is meermaals bewezen dat acrylamide tumoren veroorzaak­t. Maar omdat dit bij de mens nauwelijks onderzocht was, heb ik als doctoraats­studie aan de Universite­it Maastricht een groot bevolkings­onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek onder andere dat vrouwen die meer acrylamide via voeding opnamen, vaker kanker hadden. Eén epidemiolo­gisch onderzoek volstaat natuurlijk niet als bewijs. Sommige latere studies wezen in dezelfde richting, maar andere niet. Er is dus nog geen eenduidig antwoord. Dat is de reden waarom de European Food Safety Authority de studies bij dieren als uitgangspu­nt neemt. Aan de universite­it van Hasselt ga ik me de volgende jaren verder toespitsen op de relatie tussen acrylamide in de voeding en de schade aan het zenuwstels­tel en aan de ongeboren vrucht bij mensen.

Kunt u zich vinden in het Britse advies? Zeker. Frieten en toast moet je niet te bruin bakken. Maar voor mij mag het advies eigenlijk best nog wat scherper. Ik ben het niet eens met de uitlatinge­n in de Britse media dat het risico op kanker niet significan­t is, want dat is het mogelijk wél. Wanneer er reden tot bezorgdhei­d is, ook al is er geen absolute zekerheid, is het goed om mensen voor te lichten. Mensen kunnen dan zelf keuzes maken. Daarom zou ik adviseren om die voedingsmi­ddelen zo veel mogelijk gewoon niet te eten, als dat niet noodzakeli­jk is. Voor veel van die producten zijn makkelijk gezonde alternatie­ven te vinden. Mensen die nu hun acrylamide­inname willen vermindere­n door hun tasje koffie te laten staan, kunnen veel beter de frieten of chips van hun menu schrappen. Frieten en chips geven geen gezondheid­svoordelen, terwijl koffie ondanks de acrylamide wel voordelen biedt. HANS OTTEN

 ??  ??
 ?? FOTO'S GETTY IMAGES, ISTOCKPHOT­O ?? Als aardappele­n of broodprodu­cten te lang gebakken worden, komt er acrylamide vrij, een schadelijk­e stof.
FOTO'S GETTY IMAGES, ISTOCKPHOT­O Als aardappele­n of broodprodu­cten te lang gebakken worden, komt er acrylamide vrij, een schadelijk­e stof.
 ?? FOTO RR ?? Dokter Janneke Hogervorst.
FOTO RR Dokter Janneke Hogervorst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium