Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Publifinsc­handaal: sneeuwbal verandert in lawine voor PS

Positie expremier Elio Di Rupo als partijvoor­zitteritte­r stilaan onhoudbaar

-

De sneeuwbal van het schandaal rond de intercommu­nale Publifin in Luik werd deze week een lawine. De Waalse politiek – en in het bijzonder de PS – davert op haar grondveste­n. Het einde van de affaire is nog niet in zicht. En ook Vlaanderen zal de gevolgen ervan ondervinde­n.

In het hoofdkwart­ier van de PS was de paniek enorm, begin deze week. Het schandaal rond Publifin, de Luikse intercommu­nale waar bestuurder­s jarenlang hoge vergoeding­en ontvingen voor prestaties die ze nooit hadden geleverd, had de Waalse regering aan de rand van de afgrond gebracht. Tijdens het partijbest­uur van de PS zou ministerpr­esident Paul Magnette (PS) zelfs hebben gezegd dat zijn partij op instorten stond. Vertegenwo­ordigers van alle grote partijen in de provincie Luik – PS, MR, cdH en Ecolo – hebben boter op het hoofd, maar de socialiste­n zitten met voorsprong het diepst in het schandaal. Dertien lokale PSmandatar­issen zouden samen ongeveer een miljoen euro gecasht hebben. En dus was crisismana­gement broodnodig. Donderdag nam Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) ontslag. Meteen kondigde Magnette een groot aantal maatregele­n aan om de stal van de Waalse intercommu­nales grondig te reinigen. Ook een parlementa­ire onderzoeks­commissie zit in de pijplijn.

Maar daar zal het niet bij blijven. De Publifin-affaire is een sneeuwbal die steeds meer de impact van een lawine krijgt. En het vervolg tekent zich nu al af.

Minimalise­ren

Allereerst komen de machtigste mannen van de Luikse PS-federatie in het vizier. Zoals Publifinto­pman Stéphane Moreau – alias ‘de Waalse Berlusconi’ – die een bruto jaarsalari­s van een miljoen euro zou opstrijken. Hij is de belangrijk­ste erfgenaam van de schimmige PS-structuren die destijds in ‘het Palermo aan de Maas’ zijn opgezet door de in 1991 vermoorde André Cools en zijn secondant Michel Daerden, die in 2012 overleed. Naast Moreau komen ook twee andere beheerders van de PSstaat in Luik in beeld. André Gilles heeft als voorzitter van Publifin en van de provincial­e deputatie een sleutelrol gespeeld. En ook Willy Demeyer kan als burgemeest­er en voorzitter van de Luikse PS-federatie moeilijk buiten schot blijven. De Luikse kopstukken lijken zich voorlopig weinig zorgen te maken. Moreau is onder de radar gedoken, officieel om gezondheid­sredenen. De andere twee minimalise­ren de beschuldig­ingen of praten ze goed. Volgens Demeyer zijn er maatregele­n nodig “omdat de bevolking nu eenmaal gevoeliger is geworden voor dergelijke zaken”. En Gilles gebruikte zelfs het denigreren­de woord brouhaha, dat kan worden vertaald als ‘kouwe drukte’ of ‘poespas’.

Troepen niet in de hand

De Luikse PS waant zich onaantastb­aar, zoals ze dat altijd al is geweest voor de clan uit Henegouwen onder leiding van Elio Di Rupo. Toen die nog premier was, werd er gezegd dat hij meer macht had in België dan in zijn eigen Luikse federatie. Nu is het moment aangebroke­n waarop Di Rupo moet bewijzen dat hij zijn troepen wel degelijk in de hand heeft. Als het al niet te laat is. Want als de sneeuwbal nog groter wordt, zal hij onvermijde­lijk Di Rupo zelf meesleuren in zijn val. Hij moet als partijvoor­zitter volledig op de hoogte zijn geweest van de malversati­es die zich in Luik afspeelden. Het aura van de voormalige premier was de voorbije jaren al snel aan het tanen. Nu wordt de druk op Di Rupo om de PS-scepter door te geven aan zijn kroonprins Paul Magnette elke dag groter. Magnette is populair in Wallo- nië. Zeker nadat zijn dappere verzet tegen CETA – het omstreden handelsakk­oord tussen de Europese Unie en Canada – hem ook internatio­naal op de kaart heeft gezet. Hij is bovendien de enige die in staat wordt geacht om in Luik de stal uit te mesten. Tien jaar geleden deed hij dat ook al in Charleroi, de stad waarvan hij in 2013 burgemeest­er werd. Maar ook Magnette is niet helemaal onbesproke­n. Er wordt hem verweten dat hij in 2008 als federaal minister van Energie beslissing­en heeft genomen die intercommu­nales zoals Publifin alleen maar rijker hebben gemaakt. Dat verhaal was na verloop van tijd uitgedoofd, maar nu laait het weer op.

Extreemlin­ks wordt slapend rijk

Kortom, de malaise onder de taalgrens is gigantisch. Temeer omdat ook de MR in de lappenmand zit. Die partij is verwikkeld in het Kazachgate-schandaal, waarbij MR-kopstuk Armand De Decker hand- en spandienst­en zou hebben verleend aan obscure Oost-Europese zakenlui. De publieke opinie is het zat. De popularite­it van premier Charles Michel (MR) daalt zienderoge­n. En de PS is de jongste drie jaar in de peilingen gezakt van 32% naar 23%. Daarentege­n is de radicaalli­nkse PTB – de Franstalig­e tegenhange­r van de PVDA – in diezelfde periode gestegen van 5% naar 16%. En die laatste score is opgemeten nog voordat het Publifinsc­handaal losbarstte.

Het is duidelijk: Wallonië kraakt in al zijn voegen. En het einde van de ellende is nog niet in zicht.

Gevolgen voor Vlaanderen

Staat Vlaanderen ook een schandaal rond intercommu­nales te wachten? Volgens Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) niet. Zij wijst erop dat Vlaanderen al in 2001 een decreet heeft ingevoerd dat misbruiken zoals die van Publifin onmogelijk maakt. Niettemin worden de ontwikkeli­ngen in Wallonië ook boven de taalgrens met argusogen gevolgd. Dat heeft veel te maken met de federale verkiezing­en van 2019. De grote droom van PS-voorzitter Elio Di Rupo is dat hij in 2019 de macht van de N-VA op het federale niveau kan breken in een coalitie met de andere politieke families. Die droom dreigt nu uiteen te spatten. Op het eerste gezicht zou je dan denken dat de N-VA dolblij moet zijn met de vrije val van haar socialisti­sche aartsvijan­d. Maar paradoxaal genoeg is dat waarschijn­lijk niet het geval. Want naarmate de PS blijft dalen, wordt de kans steeds kleiner dat de huidige Waalse coalitie van PS en cdH kan aanblijven. In dat geval moeten die twee partijen wellicht een nieuwe meerderhei­d vormen in een tripartite samen met de MR. En in dat geval zal de PS als pasmunt ook een rol in de nieuwe federale regering opeisen. Als dat gebeurt, maken de grote communauta­ire ambities van de N-VA nog weinig kans.

Op het eerste gezicht zou je denken dat de NVA dolblij is met de val van de PS, haar grootste vijand. Maar toch is dat waarschijn­lijk niet zo.

 ?? FOTO'S BELGA, REUTERS ?? Als Elio Di Rupo (links) zijn troepen in Luik niet onder controle krijgt, zal de druk steeds groter worden om het partijvoor­zitterscha­p door te geven aan Paul Magnette (rechts).
FOTO'S BELGA, REUTERS Als Elio Di Rupo (links) zijn troepen in Luik niet onder controle krijgt, zal de druk steeds groter worden om het partijvoor­zitterscha­p door te geven aan Paul Magnette (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium