Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten de deeleconom­ie niet versmoren met allerlei regeltjes”

-

Crowdfundi­ng is in. Deze week kwam het opnieuw in het nieuws met een rehabilita­tieproject. Er was ook recent de actie rond Robbe De Hert, voor wie een student een crowdfundi­ngsactie heeft opgezet. Het fenomeen komt aangewaaid vanuit de VS, in het kielzog van Airbnb (een online marktplaat­s voor de verhuur van privéaccom­modatie) en Uber (een app waarop privéchauf­feurs taxiritten aanbieden). Het zijn toepassing­en van de deeleconom­ie. Dat betekent dat doorsneeme­nsen opnieuw onderling zaken beginnen doen. Zelf taxi spelen dus bijvoorbee­ld, of zelfs hoteluitba­ter.

Banken uitschakel­en

Sommige ideeën zijn werkelijk geniaal. Een vakantie plannen met Airbnb kan een ongeziene ervaring opleveren. In het buitenland ontstaan er platformen waar mensen aan elkaar geld lenen en zo de banken uitschakel­en. In de zakenwerel­d raken start-ups op die manier aan de nodige centen, zoals bijvoorbee­ld een ambachteli­jke brouwerij die haar adepten als tegenprest­atie bier schenkt. Er volgen dan pientere zakenmense­n die merken dat er hier ook op een andere manier geld te verdienen valt en zij richten vervolgens platformen op. Dat zijn websites waarop kandidaatc­rowdfunder­s hun publiek kunnen verleiden, en die een percentage van de opbrengste­n opstrijken. In de marge floreren oplichters, want zij kunnen er hun criminele creativite­it makkelijk botvieren.

Juridisch heeft het verschille­nde verschijni­ngsvormen, gaande van de participat­ie in aandelen, lening met schuldbewi­jzen, betaling met tegenprest­aties of de pure vorm van de liefdadigh­eid zonder meer. U kunt het zo gek niet bedenken. Van het financiere­n van een nieuw muziekalbu­m van een zangeres tot het sponsoren van een activistis­che rechtszaak. En de wetgevende macht reageert – zoals altijd – te traag. De beurswaakh­ond inventaris­eerde in 2012 de fragmenten. In 2014 werd crowdfundi­ng tot 300.000 euro vrijgestel­d van een reeks verplichti­ngen. Eind 2016 kwam er dan een nieuwe wet die vanaf 1 februari alle platformen aan banden zal leggen. De projecten die enkel een tegenprest­atie in natura geven, lijken wel nog steeds vrij te zijn van al die regels.

Tegenwerki­ng

Langs de ene kant zien we een hartverwar­mende creativite­it in de samenlevin­g. Langs de andere kant zien we verzet van de meer traditione­le economisch­e groepen. Zoals de horeca die Airbnb probeert te beperken, of de taxibedrij­ven die Uber proberen tegen te werken. Deze nieuwe fenomenen botsen inderdaad met onze klassieke regels. Zo ziet de horeca met lede ogen hoe zij kapot worden geconcurre­erd door de strenge regels die de sector teisteren, terwijl de hoteliers van Airbnb als zondagskin­deren door het leven wandelen. De meeste deelnemers aan die fenomenen vergeten ook dat er iets is zoals belastinge­n, al is er intussen een beperkte fiscale gunstregel­ing. Een visionaire bank zoals KBC anticipeer­de dan weer en lanceerde zelf het online beleggings­platform Bolero. De maatschapp­ij koestert de deeleconom­ie, maar reageert soms vijandig of onhandig. Dat is jammer. We staan op een kruispunt waar een nooit geziene alternatie­ve economie de oude wegdrukt en dat moeten we omarmen. De overheid moet hierbij omzichtig te werk gaan om al die knappe initiatiev­en niet te versmoren in de nu al oprukkende regeldrift.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium