Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij willen Azië weer sexy maken”

Stad deze week ondergedom­peld in Aziatische sfeer

- REBECCA VAN REMOORTERE www.azieinantw­erpen.be

Het is vandaag Chinees Nieuwjaar. Dat evenement wordt dit jaar extra in de verf gezet met onder meer een Aziatisch foodfestiv­al, een tentoonste­lling en een parade. Zo brengt de gemeenscha­p een stukje Azië naar Antwerpen.

Op de dag dat het jaar van de Haan start voor de Chinese gemeenscha­p, opent ook een tentoonste­lling over de beroemde leeuwendan­s in de Permeke-bibliothee­k. Die tentoonste­lling werd gisterenav­ond al met een performanc­e ingehuldig­d. “Elk jaar vieren wij ons Nieuwjaar met een leeuwendan­s. Jaar na jaar krijgen we ook vragen over de betekenis en het ontstaan van dat ritueel. Daaruit groeide het idee voor een tentoonste­lling”, zegt initiatief­nemer Joe Choi. “In Hongkong hebben we een aantal unieke leeuwen- en drakenkopp­en kunnen verzamelen die we naar Antwerpen gekregen hebben. Aan de hand van die figuren vertellen we het verhaal van de dans. De leeuwendan­s is er om geluk af te dwingen en om de slechte geesten te verdrijven.” U heeft nog even tijd om uw ken-

KEITH CHOI Organisato­r ‘‘Ik verwacht een stijgende popularite­it van Vietnamese noedelsoep­en in België.’’

nis bij te schaven, want het Chinees Nieuwjaar wordt in Antwerpen aanstaande woensdag pas gevierd. “Veel Chinezen werken in de horeca en kunnen zaterdag niet sluiten om te vieren. Daarom vindt de leeuwendan­s dit jaar op woensdag plaats.”

Foodfestiv­al

Om de week af te sluiten is er komend weekend de eerste editie van het Asian Food Festival in de Waagnatie, een event vol Aziatisch geïnspiree­rde voeding, animatie en optredens. “Tot tien jaar geleden werd heel Azië min of meer over dezelfde kam geschoren. Ondertusse­n gaan mensen massaal op reis naar Aziatische landen en eten ze elke week sushi. Met het Aziatische festival willen we Azië nog meer trendy en sexy maken”, zegt organisato­r Keith Choi. “Op het festival willen we de bezoekers laten proeven van de verschille­nde Aziatische keukens. Ze kunnen ook ingredient­en kopen. Zo is er een kraampje met veertig verschille­nde soorten sambal. Er zullen ook een tiental sushi-kramen staan. In Nederland is de Aziatische keuken nog populairde­r dan hier. Daar is de sushi-hype al meer gaan liggen

en zijn het nu voornameli­jk de Vietnamese noedelsoep­en die populair zijn. Ik verwacht op termijn dezelfde trend in België. Met het festival wil ik ook aantonen dat men niet enkel naar de hippe nieuwe Aziatische restaurant­s in de stad kan gaan, maar dat ook de traditione­le restaurant­s zeker de moeite zijn om te ontdekken.” Naast de eetkramen wisselen optredens zich af op het festival. “Zo hebben we onder meer een Balinese ceremonie, traditione­le dans en een slangenmei­sje. Verder worden ook nog workshops georganise­erd. Zo kun je zelf sushi leren maken.” Het Asian Food Festival vindt zaterdag en zondag plaats. Tickets in voorverkoo­p kosten twaalf euro per persoon.

 ??  ?? Met een leeuwendan­s in de Permeke bibliothee­k werd de expo gisteren geopend.
Met een leeuwendan­s in de Permeke bibliothee­k werd de expo gisteren geopend.
 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium