Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stervoetba­ller riskeert 4 jaar cel

Antwerpse zaalvoetba­ller mist proces door stage met nationale ploeg

- JONATHAN BERNAERTS

Zaalvoetba­ller Yassine Achahbar (28) uit Borgerhout dreigt alles te verliezen. Het Openbaar Ministerie wil hem vier jaar in de cel omdat hij op een drugsgevoe­lige kaai werd betrapt. Achahbar traint momenteel met de nationale ploeg in Kroatië.

Hij was niet op zijn proces, de Antwerpse zaalvoetba­ller Yassine Achahbar. En daar heeft hij volgens zijn advocaat een goede reden voor: “Hij draait weer volop mee aan de top van het Belgische zaalvoetba­l. Momenteel is hij in Kroatië voor een stage met de nationale ploeg.” Vriend en vijand zijn het erover eens: Achahbar is een van de grootste talenten van het Antwerpse zaalvoetba­l. Een dribbelwon­der en een exponent van het voetbal op de pleintjes in Borgerhout. Als jonge speler schopte hij het al snel tot in de nationale ploeg, waar hij ooit in acht wedstrijde­n vijf doelpunten scoorde. In 2009 werd hij verkozen tot belofte van het jaar. En in 2011 won hij met FT Antwerpen de beker van België. “Op dat moment was Yassine een van de mannen in Borgerhout waar de jongeren het meest naar opkeken”, zegt Potvin. Maar wie hoog klimt, kan diep vallen. Voor Achahbar liep het mis toen hij in februari 2013 tijdens een dopingcont­role positief testte op het gebruik van cannabis. “Zijn vrienden rookten jointjes, en hij is zo dom geweest om ook eens een trekje te nemen”, vertelt Potvin. De sanctie die de jonge sterspeler kreeg was drastisch: een schorsing van twee jaar. FT Antwerpen zette hem onmiddelli­jk aan de deur. “Plots verloor hij alles: zijn passie, zijn inkomen én zijn reputatie. From hero to zero, zoals men zegt.”

Bendevormi­ng

Het ging van kwaad naar erger. In oktober 2013 belandde Achahbar in de gevangenis op verdenking van betrokkenh­eid bij cocaïnesmo­kkel. Bewakers hadden hem betrapt op een kaai waar wel vaker drugs worden aangetroff­en. Iets verderop werden twee Nederlande­rs opgepakt. Achahbar legde als enige verklaring­en af. Hij zei dat hij naar de haven was gekomen om eender wat uit een container te stelen, maar geen drugs. De Nederlande­rs kende hij niet en hij ontkende elk contact met het crimineel milieu. “Die uitleg blijft hij nog steeds herhalen”, zegt advocaat Potvin. Het Openbaar Ministerie heeft nooit hard kunnen maken dat Achahbar op het punt stond om cocaïne uit een container te halen. Dus wordt de zaalvoetba­ller enkel vervolgd voor bendevormi­ng. Net als zijn Nederlands­e medebeklaa­gden die verstek laten, riskeert hij vier jaar cel en 6.000 euro boete. Advocaat Potvin pleitte met vertrouwen de vrijspraak: “Hij heeft niks met dat hele cocaïne-verhaal te maken. Men kan hem op geen enkele manier aan een drugsbende linken: er zijn geen telefoontj­es, geen sms’jes of andere contacten. De Nederlande­rs die werden opgepakt kent hij niet.” Achahbar heeft zijn woelige verleden inmiddels achter zich gelaten. Hij keerde terug bij zaalvoetba­lploeg FT Antwerpen. Sinds enkele maanden werkt hij in het jeugdhuis van de vzw Kras Borgerhout, een ontmoeting­splek voor kinderen en jongeren uit de buurt.

XAVIER POTVIN advocaat Yassine Achahbar ‘‘Yassine draait weer volop mee aan de top van het Belgische zaalvoetba­l.’’

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Yassine Achahbar.
FOTO WALTER SAENEN Yassine Achahbar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium