Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamant, al zeker Antwerps sinds 1447

Oude documenten FelixArchi­ef vertellen eeuwenoud verhaal

- PATRICK VAN DE PERRE

In het FelixArchi­ef zijn documenten opgedoken die aantonen dat er in 1447 diamanten werden verhandeld. “Voor wie er aan twijfelt dat we al eeuwen een diamantsta­d zijn, is dit het bewijs”, zegt Ludo Van Campenhout (NVA).

De schepen van Diamant had aan de archivaris­sen gevraagd om op zoek te gaan naar de eerste sporen van de diamanthan­del in Antwerpen. “Het document uit 1447 is het oudste dat tot op heden is teruggevon­den. Het is een gebod waarin staat dat het verboden is aan ‘eenieder om in valse stenen te handelen’. Dus wie hardnekkig blijft volhouden dat Amsterdam dé diamantsta­d was en is, is bij deze met zijn twee voeten op de grond gezet”, zegt Ludo Van Campenhout. Eind dit jaar opent aan de Suikerrui het nieuwe diamantmus­eum en wordt tegelijker­tijd het diamantjaa­r ingeluid. De slogan voor het feestjaar is sinds de ontdekking van de documenten meteen bekend. “Antwerpen, diamantsta­d sinds 1447”.

Vijf beurzen in Antwerpen

“Deze documenten bewijzen wat we allemaal al wisten. Antwerpen en diamant staan voor een lange en rijke geschieden­is. Al meer dan vijf eeuwen passeren veel diamanten langs Antwerpen. Nu nog steeds komen de meeste steentjes eerst in onze stad alvorens ze verhandeld of bewerkt worden.” Tegenwoord­ig zijn vijf van de dertig diamantbeu­rzen nog steeds in Antwerpen gevestigd. “Er werken zeventig verschille­nde nationalit­eiten en honderden bedrijven in deze sector”, gaat Ludo Van Campenhout verder. De schepen wil de documenten gebruiken om Antwerpen te pro- moten. “Bij de Antwerpena­ren zelf door een kleine tentoonste­lling van de documenten te organisere­n in het FelixArchi­ef. Die zal in de loop van dit jaar te bezichtige­n zijn. En we willen transcript­ies maken van de documenten die we gevonden hebben. Die kunnen als relatieges­chenk dienen. Je kunt je voorstelle­n dat onder meer onze Chinese zakenpartn­ers gecharmeer­d zullen zijn wanneer ze een kopie van een van deze documenten krijgen. Het zijn zeldzame en bijzonder waardevoll­e documenten. En dat is iets waar ze onder meer in China veel belang aan hechten”, zegt Ludo Van Campenhout.

LUDO VAN CAMPENHOUT Schepen van Diamant “Het document uit 1447 is het oudste dat tot op heden is teruggevon­den over de diamanthan­del in Antwerpen.’’

Verder graven

Ondertusse­n blijven ze in het FelixArchi­ef verder zoeken naar meer informatie over het verleden van de diamant in Antwerpen. “We weten dat diamanthan­del altijd een belangrijk­e rol heeft gespeeld in de stad. Onder meer de familie De Pret, die een straat heeft in Antwerpen, was zeer bedrijvig in de diamanthan­del. Later werden de contacten in de diamant onderhoude­n via de diaspora en nu nog steeds”, zegt stadsarchi­varis Inge Schoups.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Stadsarchi­varis Inge Schoups (links) en schepen van Diamant Ludo Van Campenhout bestuderen een document uit 1447.
FOTO DIRK KERSTENS Stadsarchi­varis Inge Schoups (links) en schepen van Diamant Ludo Van Campenhout bestuderen een document uit 1447.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium