Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ophef over nieuwbouw

- (kvh)

Bewoners uit de buurt van de Kerkstraat kanten zich tegen de bouw van 43 nieuwe appartemen­ten. “Een grote ‘woonkazern­e’ bouwen in een al zeer dichtbevol­kte buurt is waanzin”, zegt Kurt Du Tré.

Tientallen bewoners van de Kistemaeck­ersstraat, Helmstraat, Groenstraa­t, Schapenstr­aat en Kerkstraat hebben een bezwaarsch­rift ingediend tegen de bouw van drie appartemen­tsblokken in een binnengebi­ed aan de Kerkstraat.

“We zijn niet principiee­l tegen nieuwbouw, maar de omvang van dit project en vooral het gebrek aan overleg met de omwonenden kunnen voor ons niet”, zegt bewoner Kurt De Tré. “We vrezen dat het inplanten van 43 sociale wooneenhed­en van vijf bouwlagen hoog in deze al zeer dicht bevolkte buurt met amper groen en te weinig speelruimt­e enorm veel druk zal leggen. Bovendien betreuren we dat de oude kloostertu­in met 18de-eeuwse bomen voor de nieuwbouw moet verdwijnen. Waarom geen project met gemeenscha­ppelijke binnenruim­te waar iedereen van kan genieten?”

Nieuwe straat

Volgens de bewoners is de projectont­wikkelaar dezelfde als degene die erin geslaagd is de Sinksenfoo­r van de Gedempte Zuiderdokk­en te laten verkassen. “We vrezen dat we tegen iemand met zo’n invloed geen verhaal hebben. Daarom ons protest. We willen het beleid laten weten dat we wakkere burgers zijn die het opnemen voor de leefbaarhe­id van hun buurt en vragen overleg.” De bewoners hebben via de stadsbouwm­eester lucht gekregen van de aanleg van een nieuwe straat die het binnengebi­ed moet ontsluiten. “Dit maakt ons dubbel ongerust, want een nieuwe straat nodigt uit om nog meer woningen te bouwen, met nog meer bewoners, en dus nog meer druk op de buurt.” Volgens het kabinet van schepen Rob Van de Velde is er geen reden tot paniek omdat de bouwvergun­ning nog niet is goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium