Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Thaiboksen met make-up of hoofddoek

Steeds meer vrouwen onderhoude­n hun conditie met vechtsport

- KOBE VERHEYEN

De Antwerpse thaibokscl­ubs worden overspoeld met vrouwelijk­e leden. Steeds meer dames kiezen voor deze vechtsport omwille van het positieve effect op hun conditie. Een minderheid gaat boksen om zich beter te kunnen verdedigen.

Het is een duidelijke trend in de Antwerpse thaibokswe­reld: de voorbije jaren meldden zich opvallend veel vrouwen aan om de handschoen op te nemen. Bij Team ’t Rooi uit Berchem was tot vier jaar geleden geen enkele vrouw aangeslote­n. Vandaag is 25% van het totale ledenbesta­nd van het vrouwelijk­e geslacht. “Er trainen momenteel 49 dames in onze club”, zegt voorzitter Mohamed Challouki. “Het gaat zowel om jonge meisjes als om dames van boven de 40 jaar. Vooral de laatste twee jaar is de groei gestaag. Zo gestaag zelfs, dat ik vind dat we niet langer van een ‘hype’ kunnen spreken.” Ook bij het Antwerpse team Ting Tong is de groei opvallend. “Ik krijg elke dag berichten van vrouwen die graag willen komen trainen”, zegt voorzitter Ken Mariën. “Momenteel organiseer ik elke week twee aparte trainingen voor vrouwen, waarop telkens tussen de 20 en de 40 dames aanwezig zijn.” Jamal Toualla van Team Antwerp Piranhas schat de stijging van vrouwelijk­e leden het voorbije jaar op 20%. “Dat is veel”, zegt hij. “Onze groepen zijn nog steeds gemengd, waardoor er voor sommige vrouwen een drempel is. Ik ben er zeker van dat als we morgen een ladies only- training zouden opstarten, we heel snel een wachtlijst zouden hebben.”

Vrouwvrien­delijke vechtclubs

De redenen waarom vrouwen starten met thaiboksen, zijn divers. Maar dé belangrijk­ste is volgens de Antwerpse clubs het positief effect van de zware training op de conditie. “Een uurtje bij ons trainen betekent meteen een volledige work-out van het hele lichaam”, zegt Ken Mariën. “Ook het feit dat wij in groep trainen, speelt zeker een rol in de stijgende popularite­it van onze sport”, zegt Mohamed Challouki. “Het is niet alleen een fysiek goede training, het is gewoon ook fun. Er zijn zeker vrouwen die gaan thaiboksen om zich beter te kunnen verdedigen in een noodsituat­ie ( wat ook door Jamal Toualla bevestigd wordt, red.), maar dé hoofdreden is gewoon de lichamelij­ke voldoening die ze ervaren na een doorgedrev­en training en het feit dat ze bij ons even de dagelijkse sleur kunnen doorbreken.” Wat volgens de vechtclubs ook een belangrijk­e rol speelt in de stijging van het aantal vrouwelijk­e thaibokser­s, is de open houding die de clubs zelf zijn gaan hanteren ten aanzien van dames. Mohamed Challouki: “Onze sport heeft een betere naam gekregen. Het zit niet meer in de donkere schaduw van criminalit­eit en duistere figuren. Thaiboksen is veel meer open en toegankeli­jk geworden. Daar hebben de clubs een belangrijk­e rol in gespeeld. Wij hebben bijvoorbee­ld een heel duidelijk clubreglem­ent geïntroduc­eerd met veel aandacht voor onze vrouwelijk­e leden. Zijn er machofigur­en of players die onze dames tijdens of na de training lastigvall­en? Dan worden ze meteen de deur gewezen.” Jamal Toulla beaamt dat het ‘veilige kader’ dat de clubs gecreëerd hebben een cruciale factor speelt in de toename van de vrouwelijk­e thaibokste­rs. “Wij besteden hier bij de Antwerp Piranhas heel veel aandacht aan. Dit is ook belangrijk. Hoe krijg je vrouwen warm voor een fysiek zware contactspo­rt die gedomineer­d wordt door het mannelijke geslacht? Alleen door een sfeer van respect, sociale en fysieke veiligheid, vertrouwen en oprechte interesse te creëren.”

Liever bokszak dan blauw oog

Dan rest uiteraard nog de vraag of vrouwen anders trainen dan mannen. Vooral bij team Ting Tong zien ze een opvallend verschil. Ken Mariën: “Vrouwen prefereren een bokszak boven lichamelij­k contact. Dat is natuurlijk omdat zo’n zak niet kan terugslaan. Vooral mijn leden die modellenwe­rk doen of voor de klas staan, komen liever niet met een blauw oog op hun werk aan. ( lacht)”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium