Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veilig gevoel op winteravon­den”

- (kove)

Shana Winckelman­s uit Heistopden­Berg (22) doet sinds eind 2015 aan thaiboks. “Ik zocht op dat ogenblik een nieuwe hobby en ik wou graag nieuwe mensen ontmoeten. Daarnaast voelde ik me niet altijd even veilig in Antwerpen, waar ik werk. Zeker ’s avonds op donkere winteravon­den was ik soms niet op mijn gemak.”

Shana sloot zich aan bij de Indigo’s in Heist-op-den-Berg. Daar traint ze nu wekelijks samen met heel wat andere dames. “Van bij de eerste training ontmoette ik een aantal vrouwen van mijn leeftijd, waarmee ik meteen een klik had. Dat maakte dat ik me snel thuis voelde in de club.” Thaiboksen is voor Shana een soort van ‘escape route’. “Via mijn sport kan ik even ontsnappen aan de dagelijkse stress en drukte. Ik heb ooit ook yoga geprobeerd, maar ik had het moeilijk om rust te vinden zonder mij fysiek af te matten. Het in groep trainen bij thaiboksen is super. Je motiveert elkaar om door te gaan, ook wanneer je bijna je armen niet meer in de hoogte krijgt. Daarnaast is het leuk om te voelen dat je sterker wordt en dat je reflexen en je uithouding­svermogen verbeteren. Het is een prima uitlaatkle­p, waar je bovendien nog een strak lichaam van krijgt ook. ( lacht)” Shana’s doel is niet per se om ooit aan competitie te doen. Als ze goed genoeg is, overweegt ze eventueel deelname aan wedstrijde­n in een lage klasse. “Maar mijn belangrijk­ste drijfveer is om mezelf goed in conditie te houden en me - ook in donkere steegjes - goed in mijn vel te voelen. Het is bovendien niet alleen een fysieke uitlaatkla­p, maar ook een mentale. Thaiboks is voor mij een medicijn om piekeren tegen te gaan. Ik val nooit zo vlot in slaap als na een goede training.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Malinka Tahri (midden). “Ik hoop dat ik via thaiboksen ooit kan aantonen dat de hoofddoek geen symbool van onderdrukk­ing is, maar een teken van gelijke kansen voor iedereen.”
FOTO WALTER SAENEN Malinka Tahri (midden). “Ik hoop dat ik via thaiboksen ooit kan aantonen dat de hoofddoek geen symbool van onderdrukk­ing is, maar een teken van gelijke kansen voor iedereen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium