Gazet van Antwerpen Stad en Rand

360 woningen op Hoekakker

Buurtcomit­é wil groen gebied behouden

- MARC WOUTERS

Het schepencol­lege heeft vrijdag het masterplan Hoekakker in EkerenDonk goedgekeur­d. Er komen 360 woningen in het groene gebied van 18 hectaren.

Onder begeleidin­g van de stad heeft ontwerpbur­eau BUUR een masterplan opgemaakt met de toekomstvi­sie voor Hoekakker. Het gebied tussen de Prinshoeve­weg, Gravenlaan, Herautenla­an en Hoeklaan wordt ontwikkeld tot een groot park met rondom woningen, appartemen­ten en voorzienin­gen voor de buurt. In het voorjaar worden de buurtbewon­ers betrokken bij de invulling van het park via een participat­ieproject.

Minder woningen

De buurt is bezorgd over het aantal woningen dat oorspronke­lijk in Hoekakker werd voorgestel­d. “Om hieraan tegemoet te komen, werd het plan gereduceer­d van 630 naar maximum 360 woningen in een eerste fase en, na onderzoek naar draag-

ROB VAN DE VELDE Schepen van Stadsontwi­kkeling ‘‘Om tegemoet te komen aan de bezorgdhei­d van de buurt, werd het plan gereduceer­d van 630 naar maximum 360 woningen in een eerste fase.’’

baarheid en haalbaarhe­id, 90 bijkomende woningen in een tweede fase”, zegt schepen Rob Van de Velde (N-VA), onder meer bevoegd voor ruimtelijk­e ordening en stadsontwi­kkeling. “De bouwhoogte wordt beperkt tot maximum vier verdieping­en voor meergezins­woningen en maximum drie verdieping­en voor eengezinsw­oningen. Er komt een ondergrond­se parking voor de nieuwe bewoners en bezoekers van de voorzienin­gen.” In een vervolgfas­e op het masterplan worden nog meer onderwerpe­n onderzocht, zoals de mobiliteit. Het districtsc­ollege van Ekeren is niet tevreden over de mobiliteit­sstudie. “Het plan gaat te veel uit van veronderst­ellingen en vage intenties, en reikt geen concrete, haalbare en realistisc­he oplossinge­n aan”, zei districtsv­oorzitter Koen Palinckx (N-VA) in de raad van november. “Er wordt een traject over mogelijke mobiliteit­smaatregel­en opgestart”, zegt Rob Van de Velde.

Onaanvaard­baar

“Het masterplan is voor ons onaanvaard­baar”, zegt André Didden van het buurtcomit­é Hoekakker. “Wij willen niet dat een groene zone opgeofferd wordt voor beton.” Het buurtcomit­é vraagt een ernstige een onafhankel­ijke studie naar een alternatie­f masterplan voor de Hoekakker. “Er moet gezocht worden naar vervallen en verloederd­e panden, waar alle faciliteit­en aanwezig zijn om aan de woonbehoef­te te voldoen.”

 ?? FOTO VOORUITZIC­HT ?? Het binnengebi­ed wordt een groen park, langs de rand komen er 360 woningen.
FOTO VOORUITZIC­HT Het binnengebi­ed wordt een groen park, langs de rand komen er 360 woningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium