Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij was de George Clooney van zijn generatie”

-

Ik wil dat Mannix de meest geslagen tvdetectiv­e ooit wordt. Hij moet ook af en toe zijn hemd aan flarden vechten. Dat vrouwen een stukje bloot zien”, dat zei producer Lucille Ball over Mannixacte­ur Mike Connors (91), die gisteren overleed. “Connors was een grote, mooie man. Ik voelde me klein naast hem”, vertelt Mike Verdrengh, die nog tafelde met de acteur.

Vlaanderen begin jaren zeventig. Twee dingen begonnen haast tegelijk. Voortaan kon je je zondagspli­cht – op zondag naar de kerk gaan – al zaterdagav­ond vervullen. En de toenmalige VRT zond de nieuwe Amerikaans­e de-

MIKE VERDRENGH Tvmanager en acteur “Hij was de laatste van de Brylcreemm­annen: vlotjes in een pak gestoken, het haar netjes in vorm gehouden.”

tectiveser­ie Mannix uit. Als Vlaanderen toen niet massaal op zaterdagav­ond naar de mis ging, kwam dat door Mannix. Veel vrouwen wilden thuis zijn om hoofdrolsp­eler Mike Connors, aan het werk te zien. Connors gold toen als de meest begeerlijk­e man op aarde. Want groot, atletisch, humoristis­ch en hij toonde al eens iets. Al moest je daarvoor wel telkens de hele Mannix- aflevering uitzitten: het fameuze gevecht kwam altijd op het einde.

Armeense roots

Krekor Ohanian was zijn echte naam. Armeense ouders, maar zelf geboren in Californië. Eerst leek hij profession­eel basketter te gaan worden. Tot regisseur William A. Wellman de mimiek van Ohanian zag. Hij plukte hem van het basketveld­je en zette hem als figurant in een paar tv-series. “Maar een man met die looks kon nooit op de achtergron­d blijven”, schreef Wellman in zijn biografie “toen ze een acteur zochten voor de serie Mannix, kreeg ik Ohanian meteen gecast.” Voormalig VTM-programmad­irecteur en acteur Mike Verdrengh heeft in de jaren zeventig Mike Connors nog ontmoet in Los Angeles. “In het restaurant Le Dôme, van de Vlaming Eddie Kerkhofs. Connors was heel toegankeli­jk. Wel een boom van een vent. Je voelde je klein naast hem. Ik begrijp heel goed dat vrouwen toen zot van hem waren. Hij was de laatste van de generatie brylcreem-mannen: vlotjes in een pak gestoken, het haar netjes in vorm gehouden met de beroemde haarpommad­e. Door die look was hij een beetje de George Clooney avant la lettre. Connors kon wel nooit de sprong maken van het tv- naar het bioscoopsc­herm.”

Golden globe

Mannix liep acht jaar. Connors kreeg er in 1969 een Golden Globe voor. Daarna speelde hij nog in talloze series, maar kon zijn succes nooit meer evenaren. “Ik heb altijd geweten dat Mannix mijn hoogtepunt was”, zei hij in zijn laatste interview. Vorige week kreeg Connors te horen dat hij leukemie had. Donderdagn­acht is hij gestorven met zijn vrouw Mary Lou Willey, zoon Matthew en dochter Dana naast zich. PAUL DEMEYER

 ?? FOTO'S ISOPIX, AP ?? Mike Connors was bij het vrouwelijk­e publiek erg populair: groot, atletisch, humoristis­ch en leuk om naar te kijken.
FOTO'S ISOPIX, AP Mike Connors was bij het vrouwelijk­e publiek erg populair: groot, atletisch, humoristis­ch en leuk om naar te kijken.
 ??  ??
 ?? FOTO IVAN PUT ??
FOTO IVAN PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium