Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valerie Van Peel

Valerie Van Peel overstelpt met reacties en steunbetui­gingen na getuigenis in ‘De Afspraak’

-

“Mijn getuigenis was zinvol, blijkt uit de reacties”

NVApolitic­a Valerie Van Peel verraste donderdaga­vond met haar openhartig­e getuigenis in De Afspraak op Canvas over hoe ze als kind seksueel is misbruikt. “Uit de vele reacties die ik heb gekregen kan ik afleiden dat het zinvol is geweest”, zegt ze een dag later.

Valerie Van Peel wil liever niet meer terugkomen op haar getuigenis in De Afspraak. “Ik heb mijn verhaal gedaan en ik wil er verder eigenlijk niet meer over praten, mijn excuses daarvoor”, zegt ze een dag later. “Ik wil er nog wel de nadruk op leggen dat ik het gedaan heb om andere mensen hopelijk te besparen wat ik zelf tijdens mijn verwerking heb meegemaakt. Nu moet het dus niet meer over mijn verhaal of over mijn verwerking­sproces gaan, maar wel over de vele andere slachtoffe­rs. Mensen voor wie het moeilijker is om er over te praten en er zo alleen mee te blijven zitten. Ik stel vast, te zien aan mijn geëxplodee­rde mailbox en de vele reacties op sociale media, dat veel mensen steun hebben gevonden in mijn getuigenis. En daar ben ik heel erg blij mee.”

Respect

Op sociale media zijn de steunbetui­gingen aan Valerie Van Peel gisteren de hele dag blijven toestromen. Van bekenden en onbekenden. Allemaal getuigen ze van veel respect voor de moedige getuigenis. Zo postte iemand: “Moesten we vandaag anders naar je kijken, dan is het met veel respect”. Een reactie op de vrees van Van Peel dat ze na haar getuigenis ‘anders zou worden bekeken’. Het stigmatise­rende of de stempel op men- sen die zich als slachtoffe­r van seksueel misbruik outen, is een van de redenen waarom Valerie Van Peel precies donderdag haar verhaal wilde doen.

Niet stigmatise­ren

“Waarom net nu? Vooral omdat Chris Dusauchoit vanwege zijn reactie op de uitspraken van de advocaat van Vangheluwe meteen de titel kreeg: ‘Dusauchoit is misbruikt’. Ik begrijp dat wel, maar het is zó fout. Het gaat er toch niet om dat hij is misbruikt, hij wilde gewoon een ernstige problemati­ek aankaarten. Ik weet dat het goed bedoeld is, maar hem meteen stigmatise­ren als slachtoffe­r kan heel erg kwetsend zijn. Ik wilde met mijn getuigenis andere slachtoffe­rs een hart onder de riem steken, maar ook duidelijk maken dat we moeten opletten met te snel een stempel op mensen te drukken. Net dat houdt slachtoffe­rs tegen om met hun verhaal naar buiten te komen. Wat, zoals ik al zei, een hele belangrijk­e stap is in de verwerking.” Valerie Van Peel is Kamerlid voor N-VA. Of ze stappen wil zetten om seksueel misbruik prominent op de politieke agenda te zetten? “Ik heb mijn verantwoor­delijkheid genomen en mijn persoonlij­k verhaal verteld. Verder zal ik als politica het thema verder opvolgen zoals ik altijd al heb gedaan. Daarom ook heb ik de resolutie van collega Nele Lijnen (Open Vld) om de strijd tegen verkrachti­ngen te verscherpe­n, voluit mee gesteund. Verder wil ik hiermee liever niet de rest van mijn leven worden gelinkt. Nogmaals, laat alle aandacht nu naar andere slachtoffe­rs gaan in de hoop dat ze het leren te verwerken, want er is hoop, dat kan ik beamen.” KARIN VANHEUSDEN

VALERIE VAN PEEL NVAKamerli­d, dag na haar outing “Hiermee wil ik liever niet de rest van mijn leven worden gelinkt. Laat alle aandacht nu naar andere slachtoffe­rs gaan, in de hoop dat ze het leren te verwerken. Want er is hoop, dat kan ik beamen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Valerie Van Peel gisteravon­d tijdens de nieuwjaars­receptie van de NVA in Schoten.
FOTO JAN VAN DER PERRE Valerie Van Peel gisteravon­d tijdens de nieuwjaars­receptie van de NVA in Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium