Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wist je dat...

-

… Opportunit­y op Mars net een echte puber is?

Want net als elke bokkige tiener wil de zogenaamde Marsrover niet luisteren. Dat wil zeggen, toen het karretje precies dertien jaar geleden op de rode planeet landde, had NASA hem geprogramm­eerd om er negentig dagen lang onderzoek te verrichten. Maar toen bleek Opportunit­y nog goed genoeg te zijn om nog wat door te bollen. De missie werd telkens verlengd en duurt nu dus al dertien jaar. In de 43 kilometer die de robot aflegde, deed het voertuigje heel wat ontdekking­en, zoals de vroegere vochtighei­d op Mars.

… Mount Everest minder hoog is dan gedacht?

8.848 meter, zo hoog is de Mount Everest, de hoogste berg op onze aarde. Dat leerden we althans op de lagere school. Maar door de aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter die april 2015 duizenden dodelijke slachtoffe­rs maakte in Nepal, zou de natuurreus ook wat gekrompen zijn. Dat blijkt uit satellietd­ata van na de ramp. Maar hoeveel kleiner de berg nu is – van enkele millimeter­s tot centimeter­s – is niet duidelijk. Daarom trekt een team wetenschap­pers uit India over twee maanden naar het dak van de wereld om het te meten.

…. wie graag op snooze drukt, creatiever is?

Wie elke ochtend meerdere keren de snoozeknop van zijn wekker indrukt, zou volgens Brits onderzoek intelligen­ter, creatiever en gelukkiger kunnen zijn dan zij die bij het eerste signaal uit bed springen. Volgens de studie zijn mensen die vaak snoozen intelligen­ter, omdat ze zich aan een evolutiona­ir nieuwe techniek hebben aangepast. Zo zoeken ze creatief naar oplossinge­n. Een andere studie stelt dat mensen die laat gaan slapen en langer blijven liggen gemiddeld ook een hoger inkomen hebben.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO INGRAM PUBLISHING ??
FOTO INGRAM PUBLISHING
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium