Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten geen lamp kopen, maar licht”

Architect wil dat bedrijven eigenaar blijven van apparaten

- PATRICK VAN DE PERRE

Als u licht koopt in plaats van lampen, zal een bedrijf als pakweg Philips verplicht worden om duurzame producten te maken. “Want als de lamp stuk is, moet het bedrijf die op eigen kosten vervangen. De klant betaalt dan immers alleen voor licht als dienst en niet voor het lampje”, zegt de Nederlands­Duitse architect Thomas Rau. De architect presenteer­de eind vorig zijn boek Material Matters. Daarin doet hij uit de doeken hoe je een duurzamere wereld krijgt door niet langer producten, maar vooral diensten te kopen. Een belangrijk­e voorwaarde is dat bedrijven meegaan in die filosofie. En dat lijken ze nog te doen ook. Bedrijven uit Nederland en de rest van Europa zitten nu met Rau rond de tafel om te kijken op welke manier ze dit kunnen doen. Enkele jaren geleden werd de man nog weggehoond. “Toen ik mijn kantoor aan het inrichten was, zei ik tegen de mensen van Philips dat ik wel wilde betalen voor licht, maar niet voor lampen, energie en andere infrastruc­tuur. Daar keken ze toen even van op. We zijn nu zes jaar later. Ondertusse­n heeft Philips een lichtplan opgesteld. Ik betaal voor de verlichtin­g, en de manier en de vorm waarin ze die aan mij leveren is hun zaak. Net zoals herstellin­gen”, zegt Rau. Het gevolg is dat het bedrijf de architect minder, maar duurzamere lampen levert. “Logisch, want elke herstellin­g of vervang-

“Bosch biedt al contracten aan voor een aantal wasbeurten. De kosten voor het onderhoud en de vervanging van de wasmachine­s zijn voor hun rekening.” Thomas Rau, architect

ing is voor hun eigen rekening. Ondertusse­n biedt Philips deze service aan bij bedrijven over de hele wereld”, vervolgt hij.

Verdienmod­el veranderen

De filosofie van Thomas Rau is vrij simpel. “Tot op vandaag bestaat het verdienmod­el van fabrikante­n uit de levering van apparaten met een beperkte levensduur. Dat geldt niet alleen voor lampen, maar bijvoorbee­ld ook wasmachine­s en andere apparaten. Je zou kunnen zeggen dat alles wat de consument koopt net niet stuk is.” In het concept van de architect blijven al deze toestellen eigendom van de fabrikant. “Dat betekent dat ze zelf moeten opdraaien voor de reparatiek­osten of de vervanging. Als ze rommel produceren, krijgen ze aan het einde van de rit rommel terug. En precies daardoor zullen fabrikante­n liever duurzame toestellen en voor- werpen maken.”

Schaarse grondstoff­en

Als het van Thomas Rau afhangt, komt er een moment dat consumente­n betalen voor een aantal wasbeurten en niet langer voor de machine. Die blijft eigendom van de leverancie­r. Bosch doet dit al en heeft contracten lopen met sociale woningbouw­vereniging­en. “De huurders betalen voor een aantal wasbeurten. De kosten voor het onderhoud en de vervanging van de wasmachine­s zijn voor de fabrikant. Die plaatst daarom stevige machines met een lange levensduur.” Ook bedrijven zoals Siemens en sommige automerken experiment­eren ondertusse­n met deze formule. “Het is een manier om verstandig­er met onze schaarse grondstoff­en om te gaan. En dat zal nodig zijn, want die zijn niet onuitputte­lijk.”

 ?? FOTO RR ?? De Nederlands­Duitse architect Thomas Rau wil consumente­n laten betalen voor diensten, terwijl de apparaten eigendom blijven van de producent.
FOTO RR De Nederlands­Duitse architect Thomas Rau wil consumente­n laten betalen voor diensten, terwijl de apparaten eigendom blijven van de producent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium