Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van de bus op de tram

- PATRICK VAN DE PERRE

Als het weer opnieuw wat milder wordt, zullen forensen vanuit de Zuidrand van Antwerpen moeten overstappe­n op de grens van het Zuid met het Kiel. De bussen vanuit Boom en omliggende streken zullen daar dan hun eindhalte hebben. Wie het centrum van de stad wil bereiken, moet overstappe­n op een tram. Tegen dan zullen ze de keuze hebben uit drie lijnen.

Het is een maatregel die bij sommigen voor wrevel zal zorgen. Want wie wil er niet nu van B tot A op hetzelfde stoeltje blijven zitten? De filosofie van streekbuss­en die tot aan de rand van de stad rijden bestaat al langer. Wie in pakweg SintNiklaa­s op een bus stapt, kan niet anders dan op het Frederik Van Eedenplein op Linkeroeve­r overstappe­n op een snelle tramlijn richting centrum.

Dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) nu beslist dat ook reizigers vanuit het zuiden van de provincie dat moeten doen is de logica zelve. Los van het feit dat de Antwerpse binnenstad over een aantal maanden nog meer een werf zal zijn dan nu al het geval is, is een buslijn vanuit de rand naar het centrum al langer dan vandaag geen goed idee.

We kunnen alleen maar hopen dat deze tijdelijke oplossing een definitiev­e keuze wordt. Op voorwaarde dan dat de Vlaamse overheid bereid is om flink te investeren in het openbaar vervoer, zodat de nieuwe en bestaande snelle tramlijnen in Antwerpen ook echt snel en klantvrien­delijk zijn. Anders is alles een maat voor niets.

En nu we toch bezig zijn: het is meer dan tijd dat er ook in het noorden van de stad maatregele­n worden genomen en bussen uit dorpen zoals Wuustwezel en Zandvliet niet langer hun eindhalte hebben op de Franklin Rooseveltp­laats. Na de heraanleg van de Noorderlei­en zal daar wel een tram rijden, maar worden bussen geweerd. Goed zo, maar door die bussen van de Leien naar de Van de Wervestraa­t te verplaatse­n schieten we weinig op.

Zowel De Lijn als de Vlaamse overheid praten al langer over moderne knooppunte­n van openbaar vervoer aan de rand van de stad. Plekken waar bussen stoppen en de tram het overnemen. Maar tot op heden is er weinig echt gerealisee­rd. Nochtans zou dit in één klap een aantal problemen oplossen. Het openbaar vervoer zou een stuk efficiënte­r en sneller worden en vervuilend­e bussen worden uit het stadscentr­um geweerd. Dat kost geld, maar vooral goede wil. Waarop wachten we nog?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium