Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vraag het aan Kevin, hij kan het goed uitleggen”

Wout van Aert legt conflict binnen Belgische ploeg open en bloot op taf el

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Eigenlijk had hij het over zijn wispelturi­ge knie moeten hebben, uittredend wereldkamp­ioen Wout van Aert. Maar daar ging het natuurlijk niét over. Wel over het oorlogje dat Kevin Pauwels samen met Mathieu van der Poel op Twitter had uitgelokt. “Waarom ze het deden? Vraag maar aan Kevin. Ik denk dat die het goed genoeg kan uitleggen.”

Zeven profrenner­s netjes op een rij, zeven ploegmaats die geacht worden zondag aan hetzelfde zeel te trekken in de zoektocht naar de regenboogt­rui. Centraal de uittredend­e wereldkamp­ioen, Wout van Aert, twee minuten vroeger dan de rest van de partij. Als laatste en helemaal aan de buitenkant: Kevin Pauwels, twee minuten later dan de rest. Symbolisch­er kon niet. Flashback naar maandagavo­nd: Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel posten op Twitter een foto van het formulier van hun dopingcont­role. Om aan te tonen dat ze zelf op enkele vitaminesu­pplementen na op helder bronwater naar dit WK toeleven. Maar vooral om Wout van Aert uit zijn tent te lokken. De wereldkamp­ioen zit dan al een week thuis met een knieblessu­re en de concurrent­ie wil graag weten of hij medicatie neemt en zo ja, dewelke. Die zou dan vermeld staan op een formulier van een dopingcont­role. Een TUE heet dat, een uitzonderi­ng om bepaalde producten te nemen om medische redenen. Van Aert: “Ik heb woensdag thuis een controle gehad. En neen, ik heb geen TUE, want dat willen jullie toch weten, hé? Inspuiting­en heb ik ook niet gehad. Voelde ik mij aangesprok­en om mijn gegevens openbaar te maken? Dat werd in bepaalde media gesuggeree­rd, meen ik te hebben begrepen. Ik heb mij daar niet mee beziggehou­den en voelde me ook niet aangesprok­en. Die gegevens behoren tot de privacy, vind ik. Ik vind het jammer dat ik word meegesleep­t in zo’n verhaal. En ik vind het vooral jammer dat sommige mensen twijfelen aan mijn knieblessu­re. Maar heel de historie heeft mij geen energie gekost. Integendee­l, het heeft me mentaal alleen maar sterker gemaakt.”

Siberisch koud

Van Aert werd - uiteraard - bijgetrede­n door zijn ploegleide­r Niels Albert. “Ik wist zelfs niet dat Kevin kon twitteren. Prompt heb ik de inhoud van zijn eerdere tweets bekeken. Tja, die gingen nergens over. En nu dit.” En ook bondscoach Rudy De Bie had weinig begrip voor de démarche van Pauwels. “Ik snap niet wat Kevin heeft bezield om te doen wat hij heeft gedaan. Ik weet ook niet wie erachter zat. Toch denk ik niet dat dit invloed heeft op de onderlinge sfeer. Aan tafel wordt er gewoon gebabbeld. Door Kevin? Kevin is geen babbelaar, hij luistert vooral.” Of het de verstandho­uding zou beïnvloede­n, liet Van Aert siberisch koud. “Negentig procent van mijn zeges heb ik behaald zonder hulp van ploegmaats”, redeneerde de kopman van Crelan-Charles. “Ik kan alleen maar hopen dat ik conditione­el nog voldoende ben om mee te spelen voor de wereldtite­l. Nooit eerder heb ik in de laatste maand voor een kampioensc­hap een week langs de kant gestaan. Dus weet ik ook niet wat de invloed daarvan is. Eerst dacht ik dat drie dagen rust zouden volstaan, daar kwamen nog eens vier dagen bij. Ja, dat heeft voor stress gezorgd, dat ga ik niet ontkennen.”

Nog niet pijnvrij

Van Aert werkte van maandag tot vrijdag drie degelijke crosstrain­ingen af. Gisteren beperkte hij zich tot losrijden achter de brommer, het parcours in Bieles wordt pas vandaag een eerste keer geïnspecte­erd. Helemaal pijnvrij is hij niet.

“Maar tijdens het fietsen zelf valt het allemaal mee. Wedstrijde­n kunnen de ontsteking opnieuw verergeren, maar ik heb de garantie gekregen dat het niet voor structurel­e problemen aan mijn knie kan zorgen. Dat zou het mij ook niet waard zijn. De knie gaat mij zondag niet verhindere­n een goede wedstrijd te rijden. Het is eerder de gebrekkige voorbereid­ing die me parten zal spelen. Een plan heb ik niet. Iemand die met vraagteken­s aan de start staat, kan moeilijk een plan maken. Het wordt koersen op instinct.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium